RockYou2024

25 juli 2024 in
RockYou2024
Audrey Passchijn

RockYou2024: Grootste Wachtwoordenlek Ooit

Op 4 juli 2024 werd een enorm document met bijna 10 miljard wachtwoorden ontdekt op een hackersforum. Het bestand, genaamd ‘rockyou2024.txt’, bevat 9.948.575.739 wachtwoorden en is hiermee de grootste verzameling ooit online gezet. Cybernews ontdekte het document toevallig, en onderzoek wijst uit dat het zowel eerder gelekte als nieuwe wachtwoorden bevat. Het lek is een initiatief van de hacker ‘ObamaCare’, die sinds mei 2024 actief is en eerder al gevoelige gegevens van bijvoorbeeld advocatenbureau Simmons & Simmons en Rowan College online zette.

Dit lek overtreft eerdere datalekken zoals de ‘Mother of all breaches’ (MOAB) doordat het unieke wachtwoorden bevat zonder duplicaten. Onderzoekers benadrukken dat dit om echte wachtwoorden gaat die daadwerkelijk gebruikt worden voor talloze online accounts. De enorme omvang van RockYou2024 biedt cybercriminelen de mogelijkheid om misbruik te maken via technieken zoals 'credential stuffing', waarbij ze wachtwoord-e-mailadres combinaties op verschillende websites uitproberen.

Multi-Factor Authenticatie (MFA)

Bij Sofatech raden wij altijd het gebruik van Multi-Factor Authenticatie (MFA) aan om de veiligheid van je accounts te waarborgen. MFA voegt een extra beveiligingslaag toe door, naast het wachtwoord, nog een tweede factor te vereisen, zoals een sms-code, vingerafdruk of een authenticator-app. Dit maakt het voor cybercriminelen veel moeilijker om toegang te krijgen tot je accounts, zelfs als ze je wachtwoord hebben.

In een tijd waarin gigantische wachtwoordenlekken zoals RockYou2024 steeds vaker voorkomen, is het cruciaal om je digitale beveiliging te versterken. Het gebruik van unieke wachtwoorden is een goed begin, maar MFA biedt die extra laag bescherming en helpt voorkomen dat je gegevens worden misbruikt. Door MFA in te schakelen op al jullie accounts, kan je de kans op ongeautoriseerde toegang aanzienlijk verkleinen en je bedrijf beschermen tegen mogelijke cyberaanvallen.

Zorg ervoor dat je deze eenvoudige maar effectieve maatregel implementeert om  bedrijfsgegevens en persoonlijke informatie te beschermen. Bij Sofatech staan wij klaar om  te helpen bij de implementatie van MFA en andere beveiligingsoplossingen om jullie digitale veiligheid te waarborgen.

Graag meer info?

Contacteer ons en we verschaffen de nodige uitleg.