Risicoanalyse van je IT-infrastructuur

We hebben het op onze blog wel eens over het belang van het in kaart brengen van je IT-infrastructuur, maar wat zeker minstens even belangrijk is (en er vaak op volgt) is het analyseren van de beveiligingsrisico’s binnen jouw IT.

Wil jij ook wel eens weten hoe het gesteld is met de beveiliging van jouw IT op kantoor? Sofatech kan je helpen!

Wat is je IT-infrastructuur?

Voor we het over de infrastructuur hebben, is het belangrijk te definiëren wat we onder "IT" verstaan. Informatietechnologie (kortweg IT) of informatie- en communicatietechnologie (kortweg ICT)  omvat alles wat te maken heeft met computers, telecom en het verwerken van informatie.  Denk aan zaken als: 

  • hardware: laptops, printers, computerschermen, smartphones…
  • toebehoren: denk aan computermuizen, toetsenborden, connectoren en koppelstukken,
  • netwerk-apparatuur: routers, lokale servers, access points, switches en dergelijke.
  • softwarepakketten: Microsoft Office licenties, ERP pakketten, boekhoudsoftware en veel meer.

Al deze zaken zijn onmisbaar geworden in onze levens en zeker ook op het werk. Veel bedrijven steunen namelijk volledig op hun ICT voor hun dagelijkse werking.  Daar komt bovendien nog bij dat  vandaag veel van deze zaken online beschikbaar gesteld worden, in de cloud. Dit zorgt voor meer onzekerheden op vlak van beveiliging. 

IT beveiliging onder vuur

IT-systemen en -processen moeten natuurlijk ook beveiligd worden. Zeker in tijden waarin ICT beveiliging niet meer uit de actualiteit te denken is. Zo zien we dat sinds de start van de corona pandemie cybercriminaliteit wereldwijd hoogtij viert (je leest er meer over op onze blog).

Zo zien we bijvoorbeeld dat Ransomware, DDoS en phishing steeds meer in opmars zijn. En dit zijn slechts enkele onaangename voorbeelden van gevaren voor jouw ICT beveiliging… 

risicoanalyse van jouw IT via Sofatech

Risicoanalyse ICT: breng risico's in kaart

Wie écht werk wil maken van zijn/haar ICT beveiliging, moet vooral beginnen met alles goed in kaart te brengen.

  • Wat is er aanwezig op vlak van IT in jouw bedrijf?
  • Hoe is het gesteld met de beveiliging ervan?
  • Wat zijn de risico’s en waar liggen ze? 

Zo krijg je een perfect beeld op waar je sterktes en je zwaktes zich bevinden. Vervolgens is het natuurlijk belangrijk het daar niet bij te laten, maar werk te maken van die zwaktes.

Vraag jouw scan aan 

IT beveiliging

Wanneer je dus een zwakte vindt, moet je die aanpakken. Gelukkig zijn er voldoende oplossingen in de markt om jouw IT-infrastructuur veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan firewalls en antiviruspakketten. De ultieme beveiliging zit hem echter in totaaloplossingen die op een geavanceerdere manier verschillende van die aspecten samenbrengen. Denk bijvoorbeeld aan het Fortinet Security Fabric.

Weet bovendien dat veel ook begint bij jouw gedrag en gewoontes. Veel staat of valt bijvoorbeeld met het hanteren van een aantal richtlijnen bij het kiezen en gebruiken van je wachtwoorden.

Zoek je een partner die jou helpt met de beveiliging van jouw IT? Contacteer Sofatech geheel vrijblijvend