Windows 11 is er: wat moet je weten?

Update: 17/01/2022 

Wat is Windows 11?

Windows 11 is - hoe kan het ook anders - de opvolger van Windows 10, dat al dateert uit juli 2015. Het is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Onder meer omdat dit nog vaak automatisch geïnstalleerd is op laptops en desktops, is dit het vaakst gebruikte besturingssysteem ter wereld. 

De nieuwe functies in Windows 11

Een nieuw besturingssysteem, dat betekent ook een nieuwe stijl en een aantal nieuwe functies. De belangrijkste zetten we hier alvast op een rijtje:

  • We beginnen met de nieuwe designs: een nieuw besturingssysteem is ook altijd het moment om een nieuwe stijl te introduceren. Deze keer gaat Microsoft voor een modernere, strakkere look, met nieuwe menu’s en iconen.

    De video hieronder toont al welke richting de stijl van Windows 11 uitgaat:
  • Looks zijn leuk, maar wat zit er onder de “motorkap”? Naast het design, is natuurlijk ook het technische vermogen belangrijk. We mogen voornamelijk verwachten dat alles wat sneller en vlotter zal verlopen. De computer zal bijvoorbeeld merkbaar sneller “ontwaken” uit de slaapmodus. Bovendien zullen updates altijd ongemerkt in de achtergrond verlopen en zal het geheel energiezuiniger werken.
  • Dat vlotter werken is bovendien een stokpaardje van Microsoft. Windows 11 moet vooral ook jou - de gebruiker - een pak efficiënter laten werken. Het startmenu wordt bijvoorbeeld makkelijk te personaliseren met bepaalde functies en apps die je vaak gebruikt. Daarnaast wordt het eenvoudiger om te multitasken. Je kan namelijk een stuk eenvoudiger spelen met lay-outs en vensters (en die opslaan in templates voor verschillende taken), maar ook het (ont)koppelen van externe schermen zal vlotter werken.
  • De cloud staat centraal: Microsoft 365 (daarover las je hier ook al meer) en OneDrive werden verwerkt in het hele besturingssysteem, ook in het startmenu. Backups maken en bestanden en software beschikbaar maken over verschillende toestellen worden dan ook makkelijker dan ooit.
  • Software: de update komt ook met een paar nieuwe software features. Zo zal Teams standaard geïnstalleerd staan. Thuiswerken is dan ook heel erg ingeburgerd geraakt het afgelopen jaar (en met deze tips doe je dat veilig). Daarnaast komt er ook een nieuwe Microsoft Store, waar je allerlei apps en softwarepakketten zal kunnen aankopen. Tot slot: je zal ook gebruik kunnen maken van widgets, om bijvoorbeeld het laatste nieuws, weerbericht of de beurskoers weer te geven.
  • Verder gaat Microsoft verder op de reeds ingeslagen weg: Windows 11 blijft dan ook aangepast aan het werken met touchscreens. Zo zal je bijvoorbeeld merken dat icoontjes wat vergroten en verder uit elkaar komen te staan wanneer je alle toetsenborden loskoppelt. Dat maakt alles makkelijker aantikbaar.

    Daarbij hoort natuurlijk ook een verdergaande integratie met Android Apps. Zo zal je ook op je computer die apps kunnen draaien. (let wel op: begin september maakte Microsoft bekend dat deze nieuwe feature pas later zal worden toegevoegd. Bij de lancering van Windows 11 wordt deze functie nog getest)

 

Wanneer komt de nieuwe Windows 11?

Op 1 september 2021 maakte Microsoft bekend dat Windows 11 zou lanceren op 5 oktober 2021. Dit gebeurde ook: de nieuwe versie van Microsoft's besturingssysteem werd succesvol gelanceerd op 5 oktober 2021.  De uitrol van deze nieuwe versie verliep gefaseerd. In het slechtste geval kan het gebeuren dat jij nog geen update te zien kreeg. Het kan nog tot ergens midden 2022 duren vooraleer Microsoft helemaal klaar is met het pushen van de automatische update. 

Wat kost de update naar Windows 11?

Voor wie Windows 10 al gebruikt, is deze update gratis. 

Waarom kreeg ik nog geen update naar Windows 11?

Zoals we hierboven al aanhaalden, gebeurt deze lancering in fases. Niet elke Windows 10 gebruiker kreeg meteen op 5 oktober een update naar Windows 11 aangeboden. Om alles vlot te laten verlopen doet Microsoft dit in batches. Het kan dus perfect zijn dat jij nog niet bij de gelukkigen was. Het wordt geschat dat het nog makkelijk tot midden 2022 kan duren vooraleer iedereen de kans kreeg te updaten naar Windows 11. Geen paniek dus! 

Waar kan ik Windows 11 zelf installeren?

Behoorde jij nog niet tot de gelukkigen die de update naar Windows 11 gepusht kreeg? Dan kan je het heft ook in eigen handen nemen. Je kan via deze link namelijk zelf het updatebestand downloaden.

Het is wel aan te raden eerst snel even te checken of jouw pc aan alle voorwaarden voldoet om deze update uit te voeren. Een vrij recent toestel, met een dualcore 1 GHz 64-bitprocessor, 4 GB RAM en 64 GB internet opslag volstaat. Wil je toch even checken om zeker te zijn of jouw PC hieraan voldoet? Dat kan je doen via de PC Health Check App van Microsoft. Meer info daarover, vind je hier

Wat als ik niet wil updaten naar Windows 11?

Voldoet je PC niet aan alle voorwaarden om te updaten, of ben je gewoon tevreden met hoe de zaken lopen op Windows 1O? Dan hoef je helemaal niet te updaten naar Windows 11.

Je hoeft je hier geen enkele zorgen over te maken. Microsoft kondigde namelijk al aan dat ze nog jarenlang ondersteuning zullen aanbieden voor Windows 10; op zijn minst tot 14 oktober 2025.

Heb je vragen? Zoek je iemand die je helpt met het updaten van jouw bedrijfssoftware naar Windows 11? 

Heeft jouw bedrijf een hele hoop computer die moeten een update moeten krijgen naar Windows 11, maar wil je 100% zeker zijn dat dit allemaal vlekkeloos gebeurt, zonder beveiligingsproblemen of verlies van data? Neem dan vrijblijvend contact op met Sofatech. Wij helpen je graag uit de nood. 

Klanten getuigen

IRINA - Labophar (finance & operations manager)

Dankzij Exact Online werken we efficiënter. Door de cloudoplossing kunnen we al onze data (operationeel en financieel) snel raadplegen en structureren op de manier die wij willen....

lees meer

THIBAUT DELEERSNYDER - EHS (IT manager)

Wij zijn al jaren klant bij Sofatech en zijn zeer tevreden over de snelle-, efficiënte IT-dienstverlening. Sofatech heeft een jong-, down-to-earth- en toekomstgericht team dat ...

lees meer

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel, het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met een glimlach uit binnen je bedrijf.