Werk papier- en plasticloos en kies voor digitalisering

Ze doopten de maand mei om tot ‘Mei Plasticvrij’. Dit initiatief verdient de nodige aandacht en ook jij kan je steentje bijdragen. We geven hieronder mee hoe je dat kan aanpakken. 

1. Cloudoplossingen van Datto: weg met papier & plastic

De eerste ingreep is eigenlijk de meest logische: kiezen voor digitalisering. Vandaag bestaat namelijk voor alles wel een app of online tool. Het is dan ook logisch dat je komaf maakt met alle papier en plastic bij jou op kantoor. Dit geldt ook voor de backups. Kies voor een volledig digitale kopie van alle documenten met de oplossingen van Datto. Zo hoef je niets meer te printen en op te bergen in plastic mappen.

Zelf kiezen we bewust voor de oplossingen van Datto. Hun sterkte? Zij zorgen voor de hele keten: van een makkelijk te beheren en betrouwbaar wifi-netwerk, tot één van de beste backup oplossingen van de markt. Zij bieden dan ook volgende zaken aan:

 • Cloud Continuiteit.
  Je maakt meteen komaf met de gewoonte om enkel lokale, geprinte backups te nemen en werkt vanaf nu met de '3,2,1 backup regel'. Die stelt dat je data altijd best in drievoud bijhoudt: op twee verschillende mediums en één offsite. De cloud speelt in dit laatste een heel belangrijke rol. Dit is niet alleen veiliger, het verzekert ook de continuïteit van jouw bedrijf. Je kan namelijk altijd en overal aan de slag met jouw backups van data en documenten. Ook nu iedereen van thuis werkt. Met een ongekende stijging op vlak van cyber aanvallen (zeker phishing en ransomware), is dit absoluut geen verkeerde investering.

  Datto biedt in dit verhaal de perfecte oplossing. Zij bieden namelijk de optie om niet alleen lokaal te backuppen, maar deze ook onbeperkt in de cloud bij te houden. Dit toestel is in staat om jouw backup rechtstreeks op te starten (zowel lokaal als in de cloud). Dit zorgt voor een ongeëvenaarde continuïteit en dit tegen een zeer betaalbare prijs. Wie vaker wakker ligt van RTO en RPO, kiest zonder verpinken voor Datto. 
   
 • Acces points.
  Nu we vaak van de ene op de andere dag moesten gaan thuiswerken, zijn we massaal met de neus op de feiten gedrukt: niet elke woning is voorzien op een dagje thuiswerken. We hebben het dan niet alleen over een uitgeruste bureau, maar vooral ook over onze wifi netwerken. Vaak wil je ergens werken waar je niet over een perfecte wifi verbinding beschikt. Dankzij de eenvoudig te installeren access points van Datto, creëer je in no-time een stabiel netwerkbereik.

2. Boekhouder? Kies voor Sage BOB Demat!

Wie met het beheer van een boekhouding te maken krijgt, weet dat dit de nodige administratie, papier en mapjes met zich meebrengt. Dankzij Sage BOB Demat kan je nu alles digitaal beheren en verwerken. Weg met kasten vol documenten. BOB Demat laat je toe alle documenten digitaal te bewaren, ordenen en communiceren met jouw klant / boekhouder. Facturen of wettelijke documenten? Die hoef je nooit nog te printen en klasseren. Je kan ze dus ook niet meer kwijt raken en je hoeft er al helemaal geen kast meer me te vullen. 

Nog een voordeel trouwens: Sage BOB Demat houdt deze documenten niet enkel bij, het programma doet ook inhoudelijk haar werk en analyseert alles. Dit zorgt voor een versnelde en vereenvoudigde verwerking en ingave van de informatievelden van het boekhoudprogramma. Handig toch? 

3. Office 365 Sharepoint: altijd en overal bestanden bewerken

We hadden het al over het maken van backups in de cloud, maar ook het delen van bestanden is niet onbelangrijk. Microsoft biedt hier een zeer eenvoudige oplossing in de vorm van SharePoint voor Microsoft 365.

Deze clouddienst wordt door bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren gebruikt om bestanden en documenten te delen, met elkaar, met klanten of partners. Dit is bovendien geen overbodige luxe in deze tijden waarin we massaal (afwisselend) van thuis werken. zo kan je altijd en overal waar je een internettoegang hebt bij de nodige bestanden. Bovendien hoef je geen dure installatie op kantoor te installeren om dit mogelijk te maken. Alles bevindt zich namelijk in de cloud. Ideaal! 

4. Kies zelf bewust voor plasticvrije alternatieven

Naast digitalisering, zijn er nog een aantal zaken waarop je kan letten. We pikken er enkele uit:

 • Biedt je werknemers drankjes aan glazen flessen en weer plastic flessen. Of doe hen een herbruikbare drinkfles cadeau en ga voor kraantjeswater! 
 • Stop met het gebruiken van wegwerpbekertjes voor het koffietoestel of de water dispenser en kies voor glas of tas. 
 • Heb je een cateraar die de lunch voorziet? Ga dan voor een partner die kiest voor biologische (karton)verpakkingen en niet voor plastics. 
 • Zorg voor afwasbaar bestek, zo hoeft niemand nog wegwerpbestek mee te brengen uit de supermarkt.
 • Kies voor snacks die niet in losse verpakkingen zitten, zoals bijvoorbeeld fruit. 
 • Breng een brooddoos mee in plaats van plastics of aluminium folie. 
 • Ga voor potloden in plaats van plastic pennen of stiften.
 • Heb je toch nog mappen nodig? Ga dan voor karton of papier.

5. Spoor je collega’s aan minder plastic te gebruiken

Kweek een gezonde reflex onder je collega’s. Sta eens samen stil bij het plastic dat jullie allemaal samen verbruiken en doe er vervolgens samen iets aan. Organiseer bijvoorbeeld een challenge: leef een maand zoveel mogelijk plasticvrij en koppel er vervolgens een beloning aan. Spreek de wedstrijd- en teamgeest van je collega’s aan. Je zal zien dat het verbindt en de groepssfeer enkel maar beter maakt.

Klanten getuigen

IRINA - Labophar (finance & operations manager)

Dankzij Exact Online werken we efficiënter. Door de cloudoplossing kunnen we al onze data (operationeel en financieel) snel raadplegen en structureren op de manier die wij willen....

lees meer

THIBAUT DELEERSNYDER - EHS (IT manager)

Wij zijn al jaren klant bij Sofatech en zijn zeer tevreden over de snelle-, efficiënte IT-dienstverlening. Sofatech heeft een jong-, down-to-earth- en toekomstgericht team dat ...

lees meer

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel, het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met een glimlach uit binnen je bedrijf.