
Business software oplossingen
Nieuws
terug naar overzichtEr is maar weinig zo schrikwekkend in de IT als een cyber aanval. Vooral ransomware aanvallen bezorgen mensen een ware hartverzakking. In deze blog vertellen we je wat je moet doen als het zover is…
Ransomware is een vorm van cybercriminaliteit waarbij de aanvallers niet enkel toegang willen tot je toestel en data, maar die ook meteen gaan versleutelen. Hierdoor wordt alles meteen onbruikbaar. Waarom ze dat doen? Om jou vervolgens ‘losgeld’ te laten betalen om alles weer te vrij te geven. Vandaar meteen ook de naam: losgeld is namelijk ‘ransome’ in het Engels.
Alles begint meestal bij een phishing email. Het gaat dan om een simpele mail waarin de aanvallers zich voordoen als een betrouwbare instantie (bijvoorbeeld jouw bank). Hierin staat een onschuldig lijkende link of bevat een bijlage (bijvoorbeeld een 'onbetaalde factuur' of zelfs een afbeelding).
Wanneer je de bijlage opent of de website bezoekt, installeert automatisch een stukje malware dat meteen je toestel onbruikbaar maakt. Vaak wordt dan een boodschap getoond waarin staat dat je alles terugkrijgt in ruil voor een bepaald bedrag.
Laat één iets meteen duidelijk zijn: het is veel makkelijker ransomware te leren herkennen en de problemen te voorkomen, dan een oplossing te vinden voor wie slachtoffer werd van zo’n aanval. Spijtig genoeg kun je in veel gevallen namelijk niet zoveel doen om je data weer vrij te krijgen.
Krijg je er dan toch mee te maken? Wat er ook gebeurt; betaal nooit het gevraagde losgeld! Er is namelijk geen enkele garantie dat dit de oplossing zal zijn voor jouw probleem. Bovendien kan het nooit de bedoeling zijn dat criminelen winst halen uit hun acties.
Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen wanneer je dan toch slachtoffer werd van een ransomware aanval.
We zeiden het al: voorkomen is veel beter dan genezen in deze. Wie een aantal vaste richtlijnen hanteert, zal erin slagen ransomware te herkennen en veel problemen vermijden:
We blijven in herhaling vallen: voorkomen is beter dan genezen, maar soms is het toch te laat. Wie het slachtoffer werd van ransomware kan zichzelf uit de penarie helpen wanneer je een goeie back-up voorzien hebt. Zelf hebben wij bijzonder goeie ervaringen met de automatische back-up service van Datto. Die neemt regelmatig zelf een kopie van jouw data en zorgt dat je bij een ongeluk toch meteen weer aan de slag kan.
Het belangrijkste? Je beperkt je beter niet tot één back-up. Zelf hanteren wij de zogenaamde “3-2-1 regel”, waarbij we alle data in drievoud opslaan. Zo neemt Datto een back-up in de cloud, één lokaal en kun je bijvoorbeeld nog één duplicaat opslaan op een fysieke drager (bijvoorbeeld een USB-stick of externe harde schijf).
Bij Sofatech hebben we ondertussen jarenlang ervaring met het bijstaan van bedrijven in hun digitale veiligheid. We helpen hen met verschillende aspecten in dit verhaal:
Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op. We geven je graag meer details.
ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel, het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met een glimlach uit binnen je bedrijf.
Business software oplossingen
Services & support
ICT Audit & Consultancy
We Link IT