Wat is het Fortinet Security Fabric? En waarom is het zo veilig?

De afgelopen maanden is cybersecurity en -criminaliteit niet weg te slaan uit het nieuws. Vooral phishing is dan ook enorm in opmars. Het mag dan ook niet verwonderen dat dit voor veel zaakvoerder en IT-verantwoordelijken een enorme bron van stress is. Zeker nu er steeds vaker thuis (in minder gecontroleerde digitale omgevingen) gewerkt wordt... Gelukkig zijn er oplossingen, zoals Fortniet's Security Fabric, die voor een goeie bescherming van jouw IT infrastructuur zorgen. We vertellen je er graag meer over. 

Wie of wat is Fortinet?

Fortinet is een Amerikaanse ontwikkelaar van de meest uiteenlopende oplossingen op gebied van cyber beveiliging. Zo is het gespecialiseerd in switches, wifi, endpoint protection, authenticatie, logging, central management en zoveel meer. Hun focus ligt nog steeds bij hun firewall oplossingen, beter bekend als Fortigate. Het bedrijf heeft ondertussen meer dan een half miljoen klanten wereldwijd. 

Het bedrijf werd opgericht in 2000. Het beschikt ondertussen dan ook over een ruime ervaring en kent een ongeëvenaard aanzien in de sector. In 2016 bracht Fortinet haar gelauwerde “Security Fabric”-oplossing op de markt.

Wat is het Security Fabric van Fortinet?

We werken bij Sofatech al jaren met de producten van Fortinet en doen dat héél bewust. Hun oplossingen zijn namelijk met voorsprong de meest betrouwbare en stabiele die voor handen zijn. Dit geldt zeker voor hun Security Fabric. Deze totaaloplossing verzorgt de beveiliging van je volledige IT infrastructuur. Het bedrijf brengt verschillende componenten samen, zowel hardware als software, en zorgt dat de voordelen van elk onderdeel de andere voordelen versterken.

Security Fabric is dus geen software, maar ook geen hardware. Het is een samenhang van verschillende toestellen & softwarecomponenten. De beveiliging van jouw IT infrastructuur stopt dan ook niet aan de voordeur (jouw firewall), maar wordt ook actief doorgetrokken naar de switches, wifi, endpoint control, anti-spam, anti-ransomware, software implementaties… Jouw hele IT ecosysteem praat met elkaar en dit zorgt voor een een ongeziene bescherming. Om het plastisch voor te stellen, mag je Security Fabric zien als een ui: een gelaagd beveiligingssysteem dat je volledige IT beschermt, van a tot z.

 

Waarom is het zo veilig?

Dé sterkte van deze oplossing zit hem in dit ongeëvenaarde ‘open ecosysteem’. Dit laat toe te andere oplossingen te integreren, connecteren en automatiseren. Zelfs wanneer die door andere ontwikkelaars op de markt gebracht werden. Kort door de bocht: alle onderdelen van jouw IT infrastructuur - en diens beveiliging - kunnen met elkaar spreken en samenwerken in één krachtige symbiose.

Alle losse beveiligingsaspecten werken zo samen als één platform voor cyber security. Alles wordt hierbij centraal en overzichtelijk in gemonitord én beheerd. Dit omvat onder meer:

  • de beveiliging van jouw interne netwerken en een duidelijk zicht op wie ermee connecteert,
  • een veilige toegang tot het internet en wifi,
  • perfecte beveiliging van je online cloud
  • bescherming van eventuele apps, software en toestellen,
  • een systeem dat automatisch aanvallen detecteert én ingrijpt waar mogelijk.

Als het Security Fabric een geinfecteerd toestel detecteert, dan brengt het systeem alle andere toestellen binnen het ecosysteem op de hoogte. Zo kunnen die - op hun eigen gepaste manier - ingrijpen. Zo kan één toestel bijvoorbeeld geïsoleerd worden op de switch wanneer de firewall meldt dat die virussen verspreidt.

Samengevat: jouw hele IT infrastructuur, van netwerk tot tablet en van cloud based server tot printer, wordt actief gemonitord én beschermd tegen aanvallen. Voeg daar nog eens het hierboven vermelde ‘open karakter’ van deze oplossing aan toe, waardoor externe software probleemloos kan ingepast worden, en je snapt al snel waarom deze oplossing zo uniek is.

Interesse?

Ons team heeft zelf de voordelen van Fortinet’s oplossingen getest en concludeerde dan ook dat hun Security Fabric systeem het beste is dat momenteel op de markt te vinden is.

Wil je er meer over weten? Heb je interesse om het zelf toe te passen? Aarzel dan niet en contacteer ons meteen!

Klanten getuigen

IRINA - Labophar (finance & operations manager)

Dankzij Exact Online werken we efficiënter. Door de cloudoplossing kunnen we al onze data (operationeel en financieel) snel raadplegen en structureren op de manier die wij willen....

lees meer

THIBAUT DELEERSNYDER - EHS (IT manager)

Wij zijn al jaren klant bij Sofatech en zijn zeer tevreden over de snelle-, efficiënte IT-dienstverlening. Sofatech heeft een jong-, down-to-earth- en toekomstgericht team dat ...

lees meer

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel, het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met een glimlach uit binnen je bedrijf.