Wat is een firewall en hoe beschermt het jouw digitale gezondheid?

7 april staat bekend als Wereld Gezondheidsdag. Het belang van deze dag is in tijden van een wereldwijde pandemie niet te onderschatten. Meer dan ooit beseffen we het belang van onze gezondheid. Hetzelfde geldt echter voor onze digitale gezondheid: ons netwerk, onze data en persoonlijke gegevens moeten ook beschermd worden. Een firewall is hierbij een absolute must en hoeksteen. Wat het is en hoe het jouw bedrijf digitaal beschermt, dat ontdek je hieronder.

Wat is een firewall? 

Een firewall is een systeem dat jouw pc, of netwerk van computers, beschermt tegen schadelijke bestanden en aanvallen van buitenaf. Denk aan hackers en spyware of virussen. Zie het als een veiligheidsscanner op de luchthaven: het gaat zoveel mogelijk bekijken wat jouw pc/netwerk binnenkomt en/of verlaat. Merkt het verdachte zaken op? Dan houdt de firewall die tegen.

Concreet: een firewall kan ingrepen van buitenaf blokkeren, schadelijke bestanden weigeren, programma’s de toegang tot het internet ontzeggen of zelfs bepaalde websites blokkeren nog voor je ze te zien kreeg op je scherm. Het zal er dus zoveel mogelijk voor zorgen dat je als gebruiker niet de kans krijgt met vijandige bestanden of programma’s in contact te komen. 

Het belang van een firewall

Uit recente onderzoekscijfers in de Verenigde Staten blijkt dat covid-19 er niet alleen voor zorgde dat wij meer thuisbleven, maar ook dat criminelen extra manieren zochten om vanuit hun kot actief te zijn. Digitale criminaliteit kende dan ook een enorme opstoot. Het gaat dan vooral om phishing aanvallen, waarbij criminelen zich voordoen als een betrouwbaar bedrijf (jouw bank of Bpost bijvoorbeeld) en zo proberen persoons- of inloggegevens te bemachtigen om jou of jouw bedrijf geld afhandig te maken. 

Het onderzoek brengt een aantal schokkende conclusies: 

  • in 2020 werd 65% van alle Amerikaanse bedrijven het slachtoffer van een phishing aanval.
  • Sinds het begin van de pandemie steeg het aantal phishing aanvallen alleen al met 667%.
  • Vandaag wordt elke halve minuut (39 seconden om precies te zijn) een nieuwe aanval gelanceerd.
  • Tegen eind 2021 zal de jaarlijkse schade voor cyberaanvallen opgelopen zijn tot maar liefst 6 biljoen dollar.

Het spreekt voor zich dat we ons zoveel mogelijk moeten zien te beschermen tegen deze aanvallen. Meer dan ooit.

Heeft een firewall enkel voordelen? 

Een firewall is zeer belangrijk in het gezond houden van jouw computer of netwerk. Het zorgt ervoor dat je met een geruster hart kan surfen en bestanden doorstuurt of binnenhaalt. Toch kan zo'n firewall soms ook lastig werken. Vooral wanneer het onnauwkeurig werd opgezet. Daardoor kan deze filter té enthousiast te werk gaan en ook veilige bestanden, websites of programma’s blokkeren. Daarnaast kan bepaalde firewallsoftware soms ook een aanzienlijke impact hebben op het werkgeheugen van jouw computer, waardoor die iets trager reageert. 

Het is dan ook héél belangrijk de filters van jouw firewall goed af te stemmen op jouw dagelijkse werking. Gelukkig hebben we bij Sofatech precies voor deze finetuning een aantal experts in huis. Die zoeken tijdens de installatie steeds uit hoe jouw bedrijf werkt en stemmen de bescherming daarop af.

Fortinet firewalls en Security Fabric: zoveel meer dan standaard bescherming

Bij Sofatech werken we al sinds jaar en dag met Fortinet voor het opzetten van firewalls en bescherming bij onze klanten. Hun oplossingen zijn namelijk een pak veiliger en stabieler dan standaard firewalls. Ze combineren dan ook het beste van twee werelden: hardware én software. Die software voegt allerlei extra’s, zoals filters en extra controle mechanismes (antivirus) toe aan de hardware. Bovendien worden ze steeds up-to-date gehouden tegen nieuwe soorten aanvallen en virussen. 

De grootste troef van Fortinet is bovendien hun zogenaamde “Security Fabric”. We vergelijken dit graag met een ui: het is namelijk even gelaagd als de groente. Alle lagen van je ICT infrastructuur worden namelijk beschermd. Denk aan 

  • veilige wifi toegang, 
  • controle over wie of wat connecteert op je netwerk, 
  • een gecentraliseerd beheer, 
  • bescherming van je cloud omgeving, 
  • bescherming ook van apps,
  • automatische detectie (en een gepaste reactie) op aanvallen

Kortom: jouw volledige ICT infrastructuur wordt automatisch beschermd, van het netwerk tot de toestellen en de gebruikers. Bovendien is dit hele systeem geënt op een open ecosysteem, waardoor andere software probleemloos kan inhaken op Fortinet’s veiligheidsstandaarden. Eén overzichtelijk beveiligingsplatform voor een totale bescherming? Dit is uniek op de markt! Het filmpje hieronder geeft je een nog beter beeld van hoe dit in zijn werk gaat. 

Een firewall alleen volstaat niet 

Het is echter niet enkel aan de firewall om jouw data en netwerk te beschermen. Vaak komt er nog een antivirus softwarepakket bij en natuurlijk speelt ook jouw eigen gedrag (en dat van collega’s) een zeer grote rol. Het is van vitaal belang dat iedereen aanvallen en verdachte bestanden leert herkennen en er niet mee interageert.

Zie de firewall als de scanner op een luchthaven en jouw eigen gedrag als de veiligheidsagent die de scanner bedient en extra controles uitvoert waar nodig. Om jullie alvast op weg te helpen, bieden we bij Sofatech een training aan om jouw team phishing aanvallen te leren herkennen. Je vindt alle informatie over deze training op deze pagina

HEB JE NOG VRAGEN OVER DE BEVEILIGING VAN JOUW NETWERK OF HEB JE INTERESSE IN ONZE PHISHING TRAININGEN? CONTACTEER ONS DAN METEEN GEHEEL VRIJBLIJVEND VOOR MEER INFORMATIE OP MAAT VAN JOUW SITUATIE.

 

Klanten getuigen

IRINA - Labophar (finance & operations manager)

Dankzij Exact Online werken we efficiënter. Door de cloudoplossing kunnen we al onze data (operationeel en financieel) snel raadplegen en structureren op de manier die wij willen....

lees meer

THIBAUT DELEERSNYDER - EHS (IT manager)

Wij zijn al jaren klant bij Sofatech en zijn zeer tevreden over de snelle-, efficiënte IT-dienstverlening. Sofatech heeft een jong-, down-to-earth- en toekomstgericht team dat ...

lees meer

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel, het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met een glimlach uit binnen je bedrijf.