Wat is de cloud en wat zijn de voordelen?

Wat is de cloud precies?

Letterlijk? De wolk. Maar dat slaat natuurlijk nergens op… De cloud is eigenlijk een synoniem voor het internet. Waar je vroeger programma’s opstartte op je eigen computer of bestanden opsloeg op je lokale harde schijf, gebeurt dit nu extern, via een internetverbinding. 

Vanwaar dan die naam ‘cloud’? Vroeger werd beslist om een netwerkverbinding aan te duiden met een wolk-icoon. Wilde je connecteren met het internet? Dan moest je op het wolkje klikken en een netwerk selecteren. Dit is blijven hangen en groeide uit tot de algemenere term die we vandaag nog steeds hanteren. 

Wat zijn de voordelen van de cloud?

Werken via de cloud heeft verschillende voordelen. We sommen de belangrijkste hieronder even voor je op:

  • Het is veiliger om niet enkel met lokale backups te werken van programma’s en bestanden. Hieronder gaan we daar verder in detail op in.

  • Het is eenvoudiger om bestanden te delen. Aangezien bestanden en programma’s op één centraal punt opgeslagen worden, waar meerdere toestellen mee verbonden zijn, hoef je die bestanden niet meer te delen met jouw collega’s via mail of WeTransfer. Zij kunnen die bestanden ook gewoon op de cloud bekijken en bewerken.

  • Nog belangrijk wanneer bestanden vaak gedeeld worden binnen een team: dankzij de cloud heeft iedereen steeds de laatste versie van die files beschikbaar. Wanneer een bestand vaak bijgewerkt wordt door verschillende collega’s, is dat geen overbodige luxe!

  • Je kan veel makkelijker op verschillende plaatsen werken (denk aan thuiswerken of vertegenwoordigers die vaak de baan op gaan). Werk je met verschillende toestellen thuis, op kantoor, op de baan? Je hoeft al jouw bestanden en software niet meer op elk toestel te voorzien. Als jouw laptop, smartphone, tablet en desktop pc allemaal connectoren met de cloud, kan je overal alle files raadplegen.

  • Bijkomend, hoef je ook niet meer na te denken over de opslagcapaciteit van jouw toestellen. Werk je vaak met zware bestanden? Dan sla je ze ook gewoon op in de cloud en hoef je niet alles lokaal te bewaren.

  • Je kan meerdere toestellen makkelijk met elkaar laten spreken via de cloud.

  • Wie in de cloud werkt, bespaart een hoop papier en plastic uit. Dat is goed voor het milieu én jouw portefeuille! Meer hierover lees je bovendien in deze blogpost

  • Tot slot: software die in de cloud beschikbaar is, is altijd up-to-date en valt vaak  goedkoper uit. Bovendien hoef je minder lang te wachten op installaties en updates.

De cloud en cyber security

We haalden het al even aan in onze oplijsting van voordelen: de cloud is onlosmakelijk verbonden met veiligheid. Het is namelijk zo dat hacking en allerlei vormen van cybercriminaliteit steeds vaker voorkomen. Je kan dus maar beter een backup plan hebben voor het moment waarop jij het volgende slachtoffer wordt. Een automatische online backup nemen van jouw data en bestanden is dan ook een veel gebruikte functie van de cloud. 

Dankzij die backup in de cloud kan je nu in noodgevallen steeds bij je belangrijkste data wanneer je over een internetverbinding beschikt. Crasht jouw toestel of wordt het gehackt? Dan kan je jouw bestanden (en programma’s) ook gewoon met een ander toestel nog bereiken en gebruiken. Je leest meer tips over veilig thuiswerken in deze blogpost

Office 365 als beste uit de test 

Verschillende bedrijven bieden een clouddienst aan, maar één van de populairste in Vlaanderen is ongetwijfeld Office 365 van Microsoft. Bij Sofatech zijn we alvast overtuigd van de kwaliteit van deze oplossing. We hebben verschillende opties getest en deze kwam als beste uit die steekproef.

Office 365 zorgt ervoor dat jouw collega’s altijd en overal bij de belangrijkste software van de Office reeks kunnen (denk aan PowerPoint, Word, Excel of Outlook), maar biedt ook opties voor mailverkeer en videovalling aan. Ook op vlak van veiligheid werkt deze oplossing perfect. Al jouw files worden namelijk automatisch geback-upt online.

Meer informatie? 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de cloud? Wil je dit ook mogelijk maken voor jouw zaak? Je kan ons altijd vrijblijvend contacteren voor meer informatie en advies op maat van jouw wensen.

Klanten getuigen

IRINA - Labophar (finance & operations manager)

Dankzij Exact Online werken we efficiënter. Door de cloudoplossing kunnen we al onze data (operationeel en financieel) snel raadplegen en structureren op de manier die wij willen....

lees meer

THIBAUT DELEERSNYDER - EHS (IT manager)

Wij zijn al jaren klant bij Sofatech en zijn zeer tevreden over de snelle-, efficiënte IT-dienstverlening. Sofatech heeft een jong-, down-to-earth- en toekomstgericht team dat ...

lees meer

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel, het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met een glimlach uit binnen je bedrijf.