Wat is cloud computing en wat zijn de voordelen?

Wat is cloud computing en wat zijn de voordelen?

Sinds de uitbraak van de covid pandemie werken we van de ene dag op de andere vooral van thuis. Voor velen een vloek, voor anderen een zegen.Ook toen er versoepelingen kwamen, merkten we dat velen bleven kiezen voor (gedeeltelijk) thuiswerk.

Cloud computing speelt in het thuiswerk een bijzonder grote rol en toch beseft niet iedereen dit. Wat het is en wat de vele voordelen zijn (voor thuiswerkers), dat leggen we jullie hieronder uit.

 

Wat is cloud computing?

Cloud computing verwijst naar allerlei cloud oplossingen en -diensten, die via het internet beschikbaar zijn. De naam zegt het eigenlijk al zelf: computing in de cloud. Het kan hierbij om de meest uiteenlopende zaken gaan, maar meestal betekent het dat je een bepaalde software niet lokaal installeert (op je eigen computer), maar er toegang toe krijgt via het internet.

Een mooie voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de boekhoudoplossing van Exact Online. Daarnaast kun je ook een centrale server hebben waarop je bestanden opslaat en deelt met je collega’s.

Waarom dit trouwens “de cloud” heet? Vroeger werd het internet vaak afgebeeld met een wolkje en de engelse term voor ‘wolk’ is ‘cloud’. Simpel! Je leest trouwens meer over de cloud in ’t algemeen op deze blogpost.

 

Wat zijn de voordelen van cloud computing?

Werken met- en in de cloud biedt verschillende voordelen. We sommen er slechts een aantal voor jullie op:

  1. Je kan altijd en overal de software gebruiken die via de cloud aangeboden wordt, ook op toestellen waarop die tool dus niet werd geïnstalleerd. Handig als je bijvoorbeeld even een vervangtoestel gebruikt.
  2. Data is extra beveiligd en gaat niet verloren wanneer jij je toestel verliest (denk aan een crash of diefstal). Alles is namelijk in de cloud opgeslagen.
  3. Je kan makkelijker thuis of "on the go” werken. Dankzij de cloud kan je namelijk ook daar alle documenten en je software gebruiken op je eigen toestel. Handig ook voor werknemers die vaak op baan zijn, zoals vertegenwoordigers.
  4. Werken in de cloud vereenvoudigt dan ook de samenwerking tussen collega’s, ook wanneer ze niet fysiek samen zijn. Je kan bestanden namelijk eenvoudig delen via gedeelde servers of communicatiesoftware die draait op de cloud. Je kan computers namelijk ook makkelijker laten communiceren met elkaar wanneer ze verbonden zijn met een netwerk.
  5. Het bespaart je vaak een hoop plaats. Een server lokaal installeren neemt namelijk best wat plek in. Als het via de cloud werkt, dan hoef je je daar zelf geen zorgen om te maken. Bijkomend voordeel: je installatie is vaak makkelijker schaalbaar wanneer jouw bedrijf of haar activiteiten groeien. Zo creëer je makkelijk extra capaciteit zonder dat je daarvoor plaats moet maken in je bedrijf.
  6. Ook niet onbelangrijk: ook het onderhoud is niet meer de verantwoordelijkheid van jouw medewerkers, aangezien je  hard- en software dus niet meer lokaal geïnstalleerd staat.
  7. Tot slot: digitalisering is goed voor ons milieu. Het laat je papier en plastic uitsparen. Dat bespaart je bovendien een pak geld.

 

We horen vaak dat mensen zich zorgen maken over de beveiliging van hun software en data wanneer alles online beheerd wordt. We kunnen echter kort en duidelijk zijn: werken in de cloud hoeft helemaal niet onveilig te zijn. Zoals je hierboven al kon lezen is een extra digitale online backup net een voordeel. Bovendien werken geavanceerde beveiligingssystemen, zoals Fortinet’s Security Fabric al probleemloos op alle aspecten van je digitale beveiliging. Ook op jouw clouddiensten dus.

 

Cloud computing en thuiswerk

In de lijst met voordelen hierboven zag je er al duidelijk dat cloud computing en thuiswerk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het werken in de cloud maakt ’t eenvoudiger om vanop afstand te werken. Zo kan je van thuis uit makkelijk software gebruiken of data raadplegen en bestanden delen met collega’s, allemaal dankzij de cloud.

Dit zijn geen overbodige luxes in tijden van Covid. Je zorgt er als bedrijf bovendien voor dat je flexibeler bent, makkelijker kan inspelen op onverwachte situaties én eenvoudiger kan groeien.

 

Vragen over cloud computing? Zoek je een betrouwbare partner?

Zoek je al langer een betrouwbare partner om cloud computing binnen jouw bedrijf mogelijk te maken? Of heb je nog specifieke vragen over werken in de cloud? Aarzel niet om ons vrijblijvend te contacteren . Wij bouwden doorheen de jaren een hoop ervaring op met deze oplossingen en geven je graag advies op maat van jouw wensen en budget.

Klanten getuigen

IRINA - Labophar (finance & operations manager)

Dankzij Exact Online werken we efficiënter. Door de cloudoplossing kunnen we al onze data (operationeel en financieel) snel raadplegen en structureren op de manier die wij willen....

lees meer

THIBAUT DELEERSNYDER - EHS (IT manager)

Wij zijn al jaren klant bij Sofatech en zijn zeer tevreden over de snelle-, efficiënte IT-dienstverlening. Sofatech heeft een jong-, down-to-earth- en toekomstgericht team dat ...

lees meer

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel, het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met een glimlach uit binnen je bedrijf.