Til jouw MFA naar een hoger niveau met Single Sign-On (SSO)

Iedereen weet dat wachtwoorden stilaan passé zijn. Ze zijn relatief makkelijk te kraken, zelfs wanneer je er heel goed over nadenkt (/nl/nieuws/zo-kies-je-voor-een-veilig-wachtwoord). MFA raakt dan ook steeds meer ingeburgerd. Toch kan dit nog gebruiksvriendelijker. Dat is waar Single Sign-On (SSO) in beeld komt.

Wat is MFA?

MFA staat voor Multi-Factor-Authenticatie. Het is een vorm van beveiliging waarbij je bovenop een wachtwoord een (of meerdere) extra stap(pen) moet volgen vooraleer je ergens kan inloggen. Zo moet je bijvoorbeeld ook een beveiligingscode, badge of je vingerafdruk geven vooraleer je toegang krijgt tot je account.

Wat is SSO?

Single Sign-On (SSO) is een methode waarbij je met één login toegang krijgt tot meerdere systemen of apps. Dit betekent dat je niet langer verschillende logins en wachtwoorden moet onthouden of beheren, maar genoeg hebt aan één login, die je automatisch ook op andere plaatsen toegang verleent.

Waarom MFA en SSO?

We zien online criminaliteit (hacking, phishing, cyber aanvallen …) al een aantal jaar toenemen. Veel bedrijven vrezen - terecht - het volgende slachtoffer te zijn van een ransomware aanval of datalek. Het is dan ook bij velen zoeken naar een goede en werkbare manier om de systemen en data te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.

Dankzij MFA wordt het voor criminelen een stuk moeilijker om toegang te krijgen tot jouw systemen, zelfs al hebben ze jouw logingegevens weten te bemachtigen. Het is echter wel omslachtiger om op elke plek met verschillende stappen in te loggen…

En net daar komt SSO in beeld. Het maakt het hele MFA-gegeven gebruikersvriendelijker voor de medewerkers van die bedrijven. Het vereenvoudigt de toegang tot de verschillende systemen en applicaties. Ook de bedrijven zien er de voordelen van in: dankzij SSO wordt het eenvoudiger om de toegang tot deze systemen te beheren en te controleren op één plek.

Hoe gaat single sign-on in z’n werk?

Een mooi voorbeeld is Microsoft 365 dat MFA- en SSO opties biedt via SAML. Dit staat voor Security Assertion Markup Language. Het is een SSO protocol, waardoor je aan de login van Office 365 ook andere logins kan koppelen, zoals jouw CRM systeem, boekhoudpakket of zelfs je VPN.

Hierdoor bescherm je al deze gekoppelde tools met dezelfde sterke login methode als die van Microsoft.

De voordelen voor bedrijven

Er is natuurlijk de extra gebruiksvriendelijkheid (je moet niet telkens inloggen en verschillende wachtwoorden en authenticators gebruiken en onthouden) en de verhoogde efficiëntie (je wint tijd door niet telkens te moeten inloggen), maar er zijn nog andere voordelen voor bedrijven die SSO gebruiken:

  • Je weet dat iedereen binnen je organisatie altijd veilig werkt. MFA is dan voor iedereen verplicht en werkt op alle tools.
  • Je beheert alle toegangen, toegangsniveaus en verdere configuraties op één plek. Dat is overzichtelijker en duidelijker. Zo hoef je geen logins apart te beheren voor Office 365, VPN, CRM etc.

Hulp nodig bij de uitrol van MFA en SSO voor jouw organisatie? 

Sofatech helpt je zeer graag en geheel vrijblijvend verder

Klanten getuigen

IRINA - Labophar (finance & operations manager)

Dankzij Exact Online werken we efficiënter. Door de cloudoplossing kunnen we al onze data (operationeel en financieel) snel raadplegen en structureren op de manier die wij willen....

lees meer

THIBAUT DELEERSNYDER - EHS (IT manager)

Wij zijn al jaren klant bij Sofatech en zijn zeer tevreden over de snelle-, efficiënte IT-dienstverlening. Sofatech heeft een jong-, down-to-earth- en toekomstgericht team dat ...

lees meer

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel, het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met een glimlach uit binnen je bedrijf.