Sofatech zorgt voor mentale rust

Veel staat of valt met het vinden van een betrouwbare partner. Je moet namelijk kunnen vertrouwen in je infrastructuur. Op dit vlak vinden we het bij Sofatech belangrijk dat onze klanten zich geen zorgen hoeven te maken over hun digitale veiligheid. Hoe we dat doen, lees je hieronder.

Eerst en vooral: wat is digitale veiligheid?

De nood aan beveiliging is van alle tijden. Mensen willen al eeuwenlang hun bezittingen beschermen, hetzij fysiek, hetzij digitaal. Digitale beveiliging is het beschermen van je data (bank- of klantgegevens bijvoorbeeld) en het buiten houden van allerlei schadelijke software (malware, ransomware, virussen etc.). Deze bedreigingen bestaan al tientallen jaren, maar de laatste maanden nam dit bijzonder snel toe. Dat bespraken we al in een eerdere blopgpost.

Vooral sinds het uitbreken van de coronacrisis, zien we uit allerlei studies dat cybercriminaliteit een bijzonder sterke groei kent. Criminelen moesten namelijk ook massaal van thuis uit werken en hebben en masse ontdekt dat er online ook veel mogelijk is. Phishing (waarbij criminelen je geld en logins proberen te ontfutselen door zich voor te doen als belangrijke instanties, zoals je bank) en ransomware (waarbij je toestellen geblokkeerd worden tot je een bepaalde ‘losgeld’ bedrag betaalt) scheren hoge toppen. Het is dan ook belangrijker dan ooit dat je bewust bezig bent met je digitale beveiliging.

Niet het moment om te besparen op digitale beveiliging

Alles valt een beetje samen momenteel: eerst en vooral is er de stijging op vlak van cybercriminaliteit sinds het uitbreken van Covid-19. Studies zien bijvoorbeeld dat er in de Verenigde Staten het afgelopen jaren tot ruim 600% meer phishing aanvallen plaatsvonden! Hoe je die kan herkennen, deden we eerder al uit de doeken.

Anderzijds is ons gedrag bijzonder sterk veranderd. Door de specifieke coronamaatragelen zijn we massaal - en vaak plotsklaps - van thuis uit gaan werken. Het typische aan zo’n plotse wijziging: we waren er niet op voorbereid. Velen zijn op minder- of zelfs onbeveiligde netwerken en toestellen beginnen werken. Waar bedrijven misschien nog actief inzetten op cybersecurity, doen we dat thuis veel minder. Dit geeft een hoop veiligheidsrisico’s. Wij gaven in een eerdere blogpost alvast wat tips om ook thuis veilig te werken.

Kies een betrouwbare partner voor je cyber security

Cybersecurity is een vak apart. Het is niet iets dat je er zomaar even kan bijnemen. Je moet zeer bewust weten wat je netwerk en toestellen gebruikt worden, hoe je ze kan beveiligen en dat vervolgens ook nog eens helemaal op punt zetten. Daar komt bijzonder veel bij kijken. Het is dan ook weinigen gegeven dit zelf succesvol uit te rollen.

We kunnen dan ook niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om hierbij steeds advies in te winnen van de juiste mensen. Mensen met ervaring en knowhow. Mensen ook die alles op de voet volgen, weten wat de nieuwste gevaren zijn en hoe je die kan counteren. Net daarom doen veel bedrijven een beroep op een externe partner hiervoor, zoals Sofatech.

Wat Sofatech doet op vlak van digitale beveiliging

Bij Sofatech is het ons doel bedrijven zoveel mogelijk te ontzorgen. We zien het als onze missie dat onze klanten op een punt komen eigenlijk niet meer te beseffen dat IT er is. Beveiliging bijvoorbeeld werkt pas écht goed, als je er eigenlijk nooit mee geconfronteerd wordt. Geen problemen, geen beperkingen en een vlotte bereikbaarheid van je servers, bestanden en toestellen.

Hoe we dit doen? Op drie manieren:

  • we zorgen eerst en vooral voor een bijzonder performante beveiliging. Zelf werken we zeer graag met Fortinet’s Security Fabric . Een zeer uitgebreide oplossing van één van de wereldleiders op vlak van cyber security.

    Security Fabric is een totaaloplossing, die de beveiliging van je volledige IT-infrastructuur van a tot z covert. Het werkt zowel met soft- als hardware. Het maakt gebruik van een firewall, beveiligt je netwerk, toestellen, bestanden en alles daartussen. We vergelijken deze oplossing graag met een ui: het is zo gelaagd dat het je volledige infrastructuur beschermt.

  • Daarnaast gaan we ook proactief screenen. Wij monitoren de veiligheid van al onze klanten actief. We kijken hierbij actief naar de gezondheid van hun IT infrastructuur en naar die van hun data. Zo bekijken we steeds of er geen beveiligingslek is, of er geen data rondzwerft op het dark web etc. Dit zorgt voor de ultieme gemoedsrust bij onze klanten.

  • Tot slot, geven wij ook trainingen aan de bedrijven waarmee we samenwerken. Tijdens onze phishing awareness training leiden we medewerkers zo op, dat ze actief phishing aanvallen herkennen, veilig kunnen acteren en weten wat ze moeten doen als het dan toch fout loopt.

Moet jij ook dringend werk maken van je digital veiligheid?

Lig jij soms wakker van je IT en de beveiliging ervan? Of de veiligheid van jouw bedrijfsdata, of die van je klanten? Stop daarmee! Neem vrijblijvend contact op met Sofatech. Wij nemen deze zorgen graag op ons en werken een volledig plan op maat van jouw zaak uit.

Klanten getuigen

IRINA - Labophar (finance & operations manager)

Dankzij Exact Online werken we efficiënter. Door de cloudoplossing kunnen we al onze data (operationeel en financieel) snel raadplegen en structureren op de manier die wij willen....

lees meer

THIBAUT DELEERSNYDER - EHS (IT manager)

Wij zijn al jaren klant bij Sofatech en zijn zeer tevreden over de snelle-, efficiënte IT-dienstverlening. Sofatech heeft een jong-, down-to-earth- en toekomstgericht team dat ...

lees meer

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel, het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met een glimlach uit binnen je bedrijf.