Sofatech helpt je jouw IT-infrastructuur in kaart te brengen

Veel bedrijven beseffen vaak pas wat er scheelt met hun IT, wanneer er iets fout loopt. Jammer genoeg is het dan al te laat. Wanneer je tijdig alles in kaart brengt, dan weet je steeds wat aan vervanging toe is, kun je problemen sneller opsporen en kan je anticiperen op groei. Weet dat de beste IT net die IT is die je eigenlijk nooit opmerkt, omdat alles vlot draait.

Wat is IT infrastructuur?

Wat niet? Veel bedrijven doen een beroep op verschillende toestellen, softwarepakketten, netwerken en servers om de boel draaiende te houden. Dit alles bij elkaar is jouw IT infrastructuur.

Denk aan:

 • hardware:
  • printers, pc’s, tablets, laptops, telefoontoestellen,
  • toebehoren, zoals toetsenborden, muizen, connectoren en koppelstukken,
  • netwerk-apparatuur: routers, modems, servers, access points, switches etc.
 • softwarepakketten: Microsoft Office licenties, ERP, boekhoudsoftware, je email client en zoveel meer.
 • clouddiensten
 • beveiliging: firewalls, anti-viruspakket, monitoring software…

De lijst hierboven is maar een begin van alles wat je in kaart dient te brengen.

IT infrastructuur in kaart brengen: hoe begin je eraan?

Dit is niet iets dat je zo maar even tussen de soep en de patatten doet. Je gaat maar beter systematisch te werk met iemand die kennis van zaken heeft. Daarom juist dat zoveel bedrijven dit uitbesteden aan een IT-partner met ervaring, zoals Sofatech.

Je brengt volgende zaken schematisch en overzichtelijk in kaart:

 • welke toestellen heeft jouw bedrijf in dienst en als back-up?
 • hoe up-to-date zijn deze toestellen? Wanneer werden ze in dienst genomen? Welke zijn bijna aan vervanging toe?
 • welke netwerken verbinden deze toestellen? Hoe sterk en snel is je intern netwerk?
 • welke toestellen zitten er aan te komen en kunnen jouw verouderde toestellen vervangen?
 • welke software gebruiken jouw medewerkers? Hoeveel licenties heeft je bedrijf hiervoor (in overschot)?
 • is jouw software steeds up-to-date?
 • wanneer werd alles voor ’t laatst onderhouden en geoptimaliseerd? 
 • passen de toestellen en software pakketten die je nu gebruikt nog bij jouw bedrijf? Of ben je hier ondertussen uitgegroeid / heb je er teveel problemen mee?
 • plan je te groeien/nieuwe collega’s aan te nemen? Wat hebben die nodig?
 • Is iedereen voldoende op de hoogte van de mogelijkheden? Moeten collega’s (opnieuw) opgeleid en getraind worden?

Samenvattend: je brengt niet enkel in kaart wat je hebt, maar ook waar je heen wilwat beter kan en waar opportuniteiten liggen.

 

IT infrastructuur verbeteren is het doel

Alles in kaart brengen is natuurlijk geen doel op zich: uiteindelijk wil je jouw werking en infrastructuur verbeteren. Dat begint met de creatie van een duidelijk beeld van hoe alles verbonden is. Je weet dan namelijk sneller te switchen of kan makkelijker upgraden naar nieuwe toestellen of systemen.

Je weet ook steeds waar je pijnpunten liggen, kan alles beter op elkaar afstemmen en werkt over het algemeen een pak efficiënter. Dit spaart je tijd én geld uit. Daarnaast kan je steeds snel schakelen als een collega vertrekt of wanneer je een nieuwe medewerker verwelkomt.

En wanneer dan toch iets fout loopt, weet je ook gerichter waar je moet zoeken naar de oorzaak. Kortom: je IT in kaart brengen heeft enkel maar voordelen!

Wil je jouw ICT infrastructuur in kaart brengen? Contacteer ons vrijblijvend

Sofatech helpt je graag met het in kaart brengen van jouw IT infrastructuur. We bekijken waar je jezelf kan verbeteren, welke investeringen verantwoord zijn en waar de knelpunten liggen. Benieuwd wat die audit jouw bedrijf kan opleveren? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met ons.

Klanten getuigen

IRINA - Labophar (finance & operations manager)

Dankzij Exact Online werken we efficiënter. Door de cloudoplossing kunnen we al onze data (operationeel en financieel) snel raadplegen en structureren op de manier die wij willen....

lees meer

THIBAUT DELEERSNYDER - EHS (IT manager)

Wij zijn al jaren klant bij Sofatech en zijn zeer tevreden over de snelle-, efficiënte IT-dienstverlening. Sofatech heeft een jong-, down-to-earth- en toekomstgericht team dat ...

lees meer

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel, het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met een glimlach uit binnen je bedrijf.