De podcast tips van onze experten

Er zijn ondertussen echt bijzonder veel Tech- en IT-podcasts te vinden. Ze allemaal opsommen (of sterker nog: beluisteren) is onmogelijk geworden. Bovendien is ook de kennis van ons team experts zo uitgebreid, dat ze maar bleven podcasts opsommen toen we hen vroegen een aantal tips op te lijsten. Na lang wikken en wegen, slaagden we er uiteindelijk in om hieronder 18 musts op te sommen. We doen uit de doeken wat ze brengen en waar je ze kan vinden. 

We beperken ons zeker niet tot de pure IT podcasts, maar ze handelen wel allemaal rond IT en technologie in de breedste zin van het woord. Wie een beroep doet op Sofatech of één van onze diensten, zal deze podcasts zeker weten te appreciëren.

18 podcast tips van onze IT experts

#1 Exact SpodOn

Beginnen doen we met een Nederlandstalige podcast die wordt ingeblikt door - weinig verrassend - Exact Online. Zij brengen, in afleveringen van zo’n half uurtje, verhalen van ondernemers. Die leggen uit wat hen drijft, welke keuzes ze maken, hoe ze marketing aanpakken en zoveel meer. Aangezien ze deze reeks begonnen vlak na de uitbraak van de corona crisis, is dat vaak het kapstokje waaraan deze inzichten opgehangen worden. 

Je denkt nu vast: “dat gaat niet over IT”? Rechtstreeks niet altijd, onrechtstreeks wél. We weten dat jullie - zij die ons contacteren met vragen en problemen binnen IT - zelf ook gedreven ondernemers zijn, die graag leren van collega’s. Net daarom is dit een zeer interessante podcast. Je komt te weten hoe andere bedrijven omgaan met constante modernisering en digitalisering, hoe ze oplossingen zoeken voor problemen en veel meer. Je vindt deze podcast via de geijkte podcast-kanalen, zoals Spotify. Er zijn ondertussen twee seizoenen van elk zes afleveringen ingeblikt.

#2 Sage Thought Leadership Podcast

Deze engelstalige podcast behandelt alles wat te maken heeft met bedrijfsvoering en organisaties. Technologie, software, digitalisering, automatisatie, sales… Alles komt aan bod. Iedereen vindt dus wel afleveringen die relevant zijn voor zijn/haar bedrijf. Soms algemene business tips, dan weer over sales of over toepassingen van Sage’s software zelf. Want zoals de titel zelf al verklapt, wordt deze podcast uitgebracht door de wereldwijde speler op vlak van bedrijfssoftware.

Dit zorgt er meteen ook voor dat het hier om een internationale podcast gaat en net dat is best interessant. Je hoort verhalen, meningen en tips uit het buitenland en dat kan zeer inspirerend werken voor Vlaamse ondernemers. Je vindt ook deze podcast op de gekende kanalen, zoals bijvoorbeeld Spotify. Er zijn ondertussen al meer dan honderd afleveringen van zo’n 10 tot 15 minuten, over de meest uiteenlopende onderwerpen.

#3 Forticast en FortiGuard Threat Intelligence Podcast

Op zoek naar meer info over digitale veiligheid? Dan zit je sowieso goed bij Fortinet, één van ’s werelds grootste- en meest betrouwbare spelers op vlak van cyber security oplossingen. Zij hebben/hadden niet één, maar twee podcasts: de Forticast en de FortiGuard Threat Intelligence Podcast. Die eerste stopte er eind '19 jammer genoeg mee, maar is wel nog steeds te beluisteren

De FortiGuard podcast loopt nog steeds en wordt verzorgd door FortiGuard Labs, een onderzoeksinstelling van Fortinet zelf. 

Zij houden constant de wereld van cyber criminaliteit en -aanvallen in de gaten en bespreken de deze constant evoluerende wereld in deze podcast. Ze lichten nieuwe problemen én oplossingen toe en laten hun experts ook meteen aan het woord. Een onmisbare podcast voor wie actief is binnen digitale beveiliging. Je vindt de afleveringen op alle traditionele kanalen (waaronder ook Spotify). Het zijn engelstalige afleveringen van zon 15 à 20 minuten.

#4, #5, #6 en #7 HP podcasts voor iedereen

Hewlett Packard, beter bekend onder de naam HP, is een internationale aanbieder van hardware. Denk aan PC’s en laptops. Ook zij sprongen op de podcastkar. Sterker nog: ze onderhouden vier (!) verschillende podcasts:

 • Element Podcast
  In deze podcast laat HP mensen aan het woord die streven naar nieuwe technologische oplossingen, die willen innoveren. Ze bediscussiëren in afleveringen van een klein half uur nieuwe ontwikkelingen en trends binnen de IT en technologie. Denk bijvoorbeeld aan 5G, cyber crime, Smart cities en zoveel meer.
 • HPE Tech Talk SMB
  Een podcast die zich richt tot KMO’s. Ook hier licht de focus op technologische onderwerpen en -oplossingen. Deze afleveringen zijn wat korter (meestel om en bij de tien minuten) en behandelen zaken als digitale transformatie binnen jouw KMO, tips om productief te werken via technologie of de bescherming van je data.
 • HPE Tech Talk
  Een iets andere insteek in deze podcast: hier krijg je voornamelijk nieuws en inzichten vanuit HP zelf. Hoe worden oplossingen van HP ingezet en wat is de visie van experten van binnen en buiten het bedrijf hierop?

 • Technology Untangled
  Dit is de meest vooruitstrevende- en algemene podcast van de vier. In afleveringen van een half uur tot 45 minuten wordt een algemene evolutie binnen tech besproken en vooral dan wat de impact op de toekomst zal zijn. Denk aan brede onderwerpen zoals “ruimtereizen naar Mars”, virtual reality, quantum computing of blockchain evoluties. Michael Bird, de presentator probeert op alder vrij complexe onderwerpen een duidelijk antwoord te formuleren.

Al deze podcasts zijn Engelstalig en vrijwel overal terug te vinden. We voegden hierboven de links naar Spotify toe.

#8 en #9 Microsoft Cloud IT Pro Podcast en Microsoft Cloud Show

Microsoft is wereldwijd vooral bekend voor haar besturingssysteem Windows, maar de multinational biedt natuurlijk meer dan dat. Ook op vlak van cloud-oplossingen staan ze bijzonder sterk, met oplossingen als Microsoft Azure en Microsoft Office 365.  Deze diensten komen in verschillende podcasts aan bod. Wij pikten er alvast twee voor jullie uit:

 • Microsoft Cloud IT Pro Podcast
  In deze (engelstalige) podcast bespreken Scott en Ben (twee IT’ers) de cloud oplossingen van Microsoft. Ze brengen de laatste nieuwtjes rond Office 365 en Azur en richten zich voornamelijk tot andere IT professionals. Ook andere oplossingen uit de brede Office 365 Suite komen aan bod, zoals SharePoint of Skype.

 • Microsoft Cloud Show
  Ook deze podcast is engelstalig en behandelt voornamelijk nieuws rond de cloud oplossingen van Microsoft. Hier bespreekt men het laatste nieuws rond die producten, maar beantwoorden ze ook vragen van luisteraars.

#10 Computer Club

Engels hebben de meesten onder ons in de IT wereld wel onder de knie, maar een volledige aflevering geconcentreerd beluisteren in een vreemde taal blijft toch een inspanning. Daarom snappen we dat velen het liever bij Nederlandstalige podcasts houden. Gelukkig zijn die er ook! Computer Club bijvoorbeeld; een wekelijkse podcast over rond technologie in de breedste zin.

Het leuke aan deze podcast is dat je geen voorkennis moet hebben om te volgen én ze meestal bijzonder goed de vinger aan de pols houdt in de actualiteit.

Zo handelden de laatste afleveringen (voor wie dit later leest: we hebben het over de periode augustus - september 2021) bijvoorbeeld over de technologie op de Olympische Spelen in Tokyo, het nieuws dat OnlyFans haar voorwaarden voor erotische posts zou wijzigen of over de aankondiging van Facebook dat ze een slimme bril zouden lanceren. Je blijft altijd op de hoogte van het reilen en zeilen in de techwereld!

Ondertussen groeit het bereik van deze podcast hard. ER zijn dan ook al ruim 160 afleveringen, stuk voor stuk van zo’n half uur. Ook deze vind je overal, op Spotify bijvoorbeeld, of op hun eigen website.

#11 Steven’s Weekly Podcast

Wie “technologie en innovatie in Vlaanderen” zegt, moet meteen aan Steven Van Belleghem denken. Deze man schreef meerdere boeken over technologie en hun rol in onze maatschappij en levens. Hij wordt wereldwijd uitgenodigd als begenadigd spreker en bereikt ons sinds een paar jaar ook via de (engelstalige) podcast: Steven’s Weekly Podcast.

Zoals de titel al weggeeft, deelt Steven in deze podcast wekelijks (vaak meerdere keer per week) zijn visie op nieuwtjes uit de technologie, maar ook sales, marketing, customer experience en zoveel meer. Hij interviewt belangrijke spelers uit de technologiewereld en deelt zelfs stukjes uit zijn Keynotes. Bijzonder interessant voor wie een brede interesse heeft in technologie.

Deze afleveringen vind je werkelijk overal, waaronder opnieuw Spotify en duren van zo’n 5 tot 30 minuten.

#12 Accidental Tech Podcast

Je zoekt een podcast die lekker diep ingaat op technologie - en meer specifiek ook programmeren en Apple - en langere afleveringen dropt (denk: 2 uur of langer), stop dan met zoeken. De Accidental Tech Podcast is wat je zoekt.

In deze Engelstalige podcast gaan drie zelfverklaarde nerds wekelijks in op alles rond technologie. Ook deze vind je op Spotify.

#13 Connected

Nog zo’n lekker diepgaande-, lang durende (denk al snel aan anderhalf uur) podcast. Connected brengt wekelijks een panel samen dat vooral ingaat op producten en diensten van Apple en de impact van technologie op ons dagelijkse leven. Ze nodigen wekelijks een co-presentator uit, telkens met een eigen visie en achtergrond. Dit maakt dat de afleveringen telkens andere accenten krijgen en week na week bijzonder interessant zijn en blijven.

Ook deze podcast is Engelstalig en vind je misschien iets moeilijker (door de generieke naam), daarom is deze link naar Spotify zeer handig.

#14 Cortex en #15 Upgrade

Wat hebben “techies” toch met lange podcasts? Ook de Cortex afleveringen duren al snel langer dan anderhalf uur, maar komen (gelukkig?) slechts één keer per maand. CGP Grey en Myke Hurley bespreken hierin heel breed hun projecten, levens en technologie in het algemeen.

Deze springt misschien iets uit de band, aangezien het eerder een gesprek is tussen vrienden, meer dan echte panel gesprekken of interviews. Een aanrader voor wie wat luchtigere podcasts zoekt. Ze zijn te vinden op Spotify en alle andere kanalen.

Myke Hurley presenteert trouwens ook de podcast Upgrade. Hierin wordt dieper ingegaan op hoe technologie onze levens vormgeeft / bepaalt. Denk aan de toestellen in je tas of broekzak, maar ook streaming diensten en zoveel meer. Deze speelt meer in op de actualiteit en focust ook vooral op Apple en andere grote techbedrijven. Opnieuw: lange-, engelstalige afleveringen, die te vinden zijn op onder meer Spotify.

#16 Automators

De titel geeft ’t al wat weg: deze podcast draait om alles wat te maken heeft met automatisering. Shortcuts op apple toestellen, home automation, programmeren, planning… Noem maar op. Het is opnieuw een engelstalige podcast, die ongeveer tweewekelijks verschijnt. De afleveringen duren meestal zo’n anderhalf uur en vind je hier terug.

#17 Mac Power Users

Nog eentje die in de naam al weggeeft waarover het zal gaan: haal het maximale uit jouw Apple toestellen. Tips, tricks, interviews en nieuws over alles wat met Apple te maken heeft. Deze afleveringen duren meestal zo’n anderhalf uur, zijn Engelstalig en komen wekelijks uit op onder meer Spotify.

#18 Finplex Podcast

Deze podcast wordt georganiseerd door Finplex, een bedrijf dat accountants helpt met het vinden van de juiste software en digitale transformatie. In deze podcast worden mensen geïnterviewd die hun strepen verdienden in de digitale accountancy wereld.

Vooral voor boekhouders en accountants is dit een bijzonder inspirerende en interessante podcast. De afleveringen duren zo’n 30 minuten tot een uur, zijn Nederlandstalig en terug te vinden op… Jawel: Spotify en vele andere podcastservices.

Deze lijst is zeker niet volledig. Het aantal podcasts over IT zijn ondertussen onmogelijk nog te tellen of allemaal te beluisteren.

Heb jij nog andere podcasts op je lijstje? Stuur ze ons dan zeker door! Vragen over één van deze onderwerpen? Ook dan kan je ons altijd vrijblijvend contacteren.

Klanten getuigen

IRINA - Labophar (finance & operations manager)

Dankzij Exact Online werken we efficiënter. Door de cloudoplossing kunnen we al onze data (operationeel en financieel) snel raadplegen en structureren op de manier die wij willen....

lees meer

THIBAUT DELEERSNYDER - EHS (IT manager)

Wij zijn al jaren klant bij Sofatech en zijn zeer tevreden over de snelle-, efficiënte IT-dienstverlening. Sofatech heeft een jong-, down-to-earth- en toekomstgericht team dat ...

lees meer

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel, het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met een glimlach uit binnen je bedrijf.