Een back-up: wie, wat, waarom en hoe?

Het nemen van back-ups is zo'n typisch bos. Iedereen weet wel ongeveer wat ’t is en wat de voordelen zijn, maar hoe je het (goed) doet en welke tools voor handen zijn, dat is moeilijker voor velen. We zetten alles op een rijtje.

Wat is een back-up?

We gaan ervan uit dat vrijwel iedereen dit weet, maar voor de volledigheid geven we toch nog even mee dat een back-up ervoor zorgt dat jouw digitale data ergens opgeslagen blijft voor het geval je originele data gecompromitteerd raakt. Denk dan aan een hacking-aanval, een computer virus, een crash van een toestel of een fysiek probleem (brand, diefstal, verlies).

Het gaat dus eigenlijk om een reservekopie van je data. Een kopie die je nooit hoopt nodig te hebben.

Wat is de 3-2-1 methode?

Wie een goede back-up wil nemen, werkt maar beter volgens de zogenaamde 3-2-1 regel. Die staat voor:

  • Neem altijd minstens drie kopieën van je data.
  • Bewaar die kopieën minstens op twee verschillende opslagmedia (harde schijf, server, USB, CD, externe hard disc, cloud etc.).
  • Zorg ook altijd dat minstens één kopie buiten jouw kantoormuren bewaard wordt.

We beweren niet dat je back-up feilloos is wanneer je aan de 3-2-1 regel voldoet, maar ze zal alleszins al behoorlijk stevig gefundeerd zijn.

Wat zijn de voordelen van een back-up? 

De voordelen van een goede back-up strategie zijn vrij duidelijk:

  • Een gerust gemoed.
    Je weet namelijk dat je data niet hopeloos verloren is wanneer die beschadigd raakt of verloren raakt. Je hebt altijd een kopie om mee verder te gaan.
  • Je garandeert zo de continuïteit van jouw organisatie.
    Vaak kost het bijzonder veel om een bedrijf een aantal dagen (of zelfs weken) stil te leggen in afwachting op een oplossing. Als je snel verder kan met een back-up, dan beperk je deze downtime. Hierbij spreekt me vaak over RTO en RPO. We bespreken dit hieronder in detail. 
  • Je laat je niet chanteren door cybercriminelen.
    Hackers hebben in het verleden verschillende bedrijven aangevallen en hun data onbruikbaar gemaakt (geëncrypteerd). Ze vragen losgeld om die data weer vrij te geven, maar je hebt geen garantie dat ze dit effectief zullen doen. Heb jij een recente back-up? Dan sta je sterker en hoef je niet te rekenen op de goodwill van criminelen om je activiteiten te hervatten.

RTO en RPO

Twee termen die in het kader van jouw continuïteit vaak terugkeren, zijn RTO en RPO. Maar wat betekenen die precies? 

  1. RTO (Recovery Time Objective)

    Dit staat voor de tijd die nodig is om een systeem weer operationeel te krijgen nadat het beschadigd raakte of aangevallen werd. Je zet dan als bedrijf als het ware een tijdslimiet voor het herstellen van de situatie.

     

  2. RPO (Recovery Point Objective
    Hier gaat 't om de maximale acceptabele tijdsinterval tussen het verlies van gegevens en het moment waarop een laatste back-up werd gemaakt. Kort door de bocht betekent dit dat je bepaalt hoeveel data er maximaal verloren mag gaan

Kort samengevat: RTO staat voor de snelheid waarmee je jouw bedrijf weer operationeel krijgt na een probleem, terwijl RPO staat voor de hoeveelheid data die maximaal verloren mag gaan bij datzelfde probleem. Als bedrijf zet je het liefst in op het voorkomen van problemen, maar soms zijn die onvermijdelijk en dan heb je maar beter een plan klaar voor het herstel ervan.  

 

Hoe neem je zo’n back-up?

Heel simpel: je maakt een kopie van je belangrijkste data. Breng dus in kaart welke data je moet kopiëren en sta zeker ook stil bij de nodige frequentie ervan. Wijzigt de data dagelijks? Dan neem je best dagelijks een back-up.

Er zijn verschillende manieren om back-up's te nemen. We bespreken de drie voornaamste: 

  1. File Backup
    Hierbij neem je een kopie van specifieke bestanden, mappen of volledige bestandsstructuren. Dit wordt vervolgens opgeslagen op een externe locatie. Het stelt je in staat specifieke bestanden te herstellen in geval van dataverlies.

  2. Image/Volume backup
    Bij deze manier van back-uppen neem je een kopie van een volledige harde schijf van een server of PC. Dit maakt het mogelijk om de hele computer of specifieke datavolumes te herstellen in geval van nood. 

  3. VM backup
    Deze vorm maakt een kopie van een volledige virtuele server. Die kan vervolgens bij problemen volledig teruggezet worden. Je doet dit via een software oplossing zoals Veeam's Backup & Replication V11.  Deze totaaloplossing zorgt voor back-ups in de cloud voor bijvoorbeeld Microsoft Azure of Google, beschermt je tegen ransomware, en beveiligt je cloud. 

     

Datto BCDR -> Backup via een appliance Datto SIRIS | Business Continuity Disaster Recovery-oplossing

Daarnaast mis ik ook nog kort uitleg over RTO & RPO RPO and RTO – What is the difference? (evolveip.net)

Welke tool is hier het meest geschikt voor?

Verschillende bedrijven hebben verschillende noden, gebruiken verschillende producten, diensten en software, maar in de meeste gevallen raden wij een tool aan die alles overziet en de data uit verschillende plekken gecentraliseerd opslaat.

Veeam is zo’n tool waar wij blindelings onze handen voor in het vuur steken. Hetzelfde geldt voor Datto's BCDR (Business Continuity Disaster Recovery) Siris. Deze tool is erop ingesteld jouw RTP en RPO zo klein mogelijk te maken. Het is een totaaloplossing die - zowel lokaal als in de cloud - jouw data beschermt. 24 op 24. 

Klanten getuigen

IRINA - Labophar (finance & operations manager)

Dankzij Exact Online werken we efficiënter. Door de cloudoplossing kunnen we al onze data (operationeel en financieel) snel raadplegen en structureren op de manier die wij willen....

lees meer

THIBAUT DELEERSNYDER - EHS (IT manager)

Wij zijn al jaren klant bij Sofatech en zijn zeer tevreden over de snelle-, efficiënte IT-dienstverlening. Sofatech heeft een jong-, down-to-earth- en toekomstgericht team dat ...

lees meer

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel, het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met een glimlach uit binnen je bedrijf.