Wat zijn de verschillen tussen Sage Bob en Exact Online?

Op gebied van business software werken we het vaakst met Exact Online en Sage Bob. Nu keert de vraag “maar wat zijn de verschillen tussen die twee?” vaak terug. Hieronder proberen we dit zo duidelijk mogelijk te beantwoorden.

Wat is Exact Online?

Exact Online is een zeer toegankelijk en populair softwarepakket bij Vlaamse KMO’s. Het begon als een boekhoudtool, maar werkte zich de afgelopen jaren verder op tot een zeer compleet pakket bedrijfssoftware. Exact beperkt zich namelijk al lang niet meer tot jouw boekhouding, maar zorgt ook dat je grip krijgt op andere aspecten van bedrijfsbeheer: van facturatie tot projectmanagement of van logistiek tot voorraadbeheer.

Zo groeide Exact Online uit tot een zeer betrouwbaar ERP pakket.
"Een wat?" ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Dat betekent dat het alle belangrijke bedrijfsprocessen zal centraliseren in één tool. Vervolgens kun je verschillende van die processen automatiseren en vereenvoudigen. Bedrijven werken hierdoor een pak vlotter en efficiënter.

Wat is Sage Bob?

Sage Bob is een softwarepakket dat zich vooral richt op het beheer- en de automatisering van jouw boekhouding en de verschillende processen die daarbij komen kijken. Deze tool geeft zo onder meer inzicht in verschillende aspecten van de financiële administratie, waaronder: debiteuren, crediteuren, bankgegevens, inventaris, facturatie, projecten, inkoop, verkoop, voorraad en nog veel meer.

Zoals gezegd, kun je met Sage Bob ook een en ander automatiseren. Denk maar aan banktransacties en facturatie. Daarnaast stuur je projecten aan, waarbij je informatie verzamelt over kostenposten. Zo krijg je meer inzicht in de bedrijfsresultaten. 

Tot slot biedt Sage Bob de mogelijkheid om haar software te synchroniseren met andere software,  zoals CRM- en ERP-systemen of jouw webshop.

Wat zijn de verschillen tussen Sage en Exact?

In de wereld van de business- en boekhoudsoftware zijn veel meer opties dan deze twee, maar ze zijn wel bij de populairste oplossingen in Vlaanderen. Hoewel beide tools geschikt zijn voor boekhouding en financiële administratie, zijn er toch enkele wezenlijke verschillen:

1: De functionaliteit

Sage Bob is een uitgebreider programma dan Exact Online. Het biedt meer mogelijkheden en kan op veel meer vlakken gepersonaliseerd worden dan Exact Online. Je kan dit als een voordeel zien, maar is voor anderen ook een nadeel. Het maakt de tool namelijk moeilijker om naar je hand te zetten en complexer om mee te werken.

Exact Online is meer ready-to-use en vergemakkelijkt de boekhouding. De leercurve van Exact Online ligt dan ook een stuk lager dan bij Sage Bob.

2: Kostenplaatje

Een niet te onderschatten aspect wanneer je een keuze moet maken voor een nieuwe business software: het kostenplaatje. Sage Bob biedt een pak meer mogelijkheden dan Exact Online, maar dat komt uiteraard met een prijskaartje. Deze tool is dan ook de duurste van de twee.

Toch zal deze kost voor grotere ondernemingen, of ondernemingen die een complexe boekhoudstructuur hebben, te rechtvaardigen zijn door de extra mogelijkheden die de tool biedt.

3: Externe koppelingen

Wat zeker ook meespeelt bij veel bedrijven, is de mate waarin je jouw business software wil connecteren met externe tools. Denk maar aan je ERP- of CRM systeem of jouw e-commerce platform.

Sage Bob laat zich makkelijk koppelen aan externe software, maar bij Exact Online ligt dit wat lastiger. Die laatste laat namelijk minder connecties toe.

Welke oplossing moet ik kiezen?

Dit is niet makkelijk te bepalen. Er zijn een aantal aspecten die meespelen:

  • De grootte van jouw bedrijf.
  • De complexiteit van je boekhouding en financiële administratie.
  • De functionaliteiten die je verlangt van jouw business software.
  • Je budget.
  • Je nood aan het leggen van externe koppelingen.

Al deze zaken spelen mee in je beslissing en vaak is het niet eenduidig te benoemen welke software nu precies de beste is voor jouw organisatie. We kunnen door de band wel stellen dat bedrijven met een complexe boekhouding baat hebben bij een tool met meer uitgebreide functionaliteiten. Zij zijn dan het best af met Sage Bob. Dit komt echter wel steeds met een prijs en meer complexiteit. Anderzijds, wanneer je een vereenvoudigde tool zoekt en kan leven met minder personalisatie-mogelijkheden, dan kan je rekenen op Exact Online.

Dit blijven echter twee totaal verschillende oplossingen. Het kan dan ook geen kwaad contact op te nemen met experts die je kunnen bijstaan in het maken van de juiste keuze.

Hulp nodig? Sofatech helpt je knopen doorhakken

IT is een vak apart. Het evolueert snel en velen hebben de tijd niet om alles bij te houden. Bij Sofatech beschikken we over een aantal collega’s die niets liever doen dan de laatste nieuwtjes bijhouden. Wij helpen bedrijven met het maken van de juiste keuzes en zorgen ervoor dat elk bedrijf de software kiest die het best bij hun noden en budget past.

Wil je weten of jij beter af bent met een oplossing van Exact of Sage? Aarzel niet ons vrijblijvend te contacteren. We bekijken graag jouw specifieke situatie.

Klanten getuigen

IRINA - Labophar (finance & operations manager)

Dankzij Exact Online werken we efficiënter. Door de cloudoplossing kunnen we al onze data (operationeel en financieel) snel raadplegen en structureren op de manier die wij willen....

lees meer

THIBAUT DELEERSNYDER - EHS (IT manager)

Wij zijn al jaren klant bij Sofatech en zijn zeer tevreden over de snelle-, efficiënte IT-dienstverlening. Sofatech heeft een jong-, down-to-earth- en toekomstgericht team dat ...

lees meer

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel, het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met een glimlach uit binnen je bedrijf.