6 tips die je helpen jouw privacy en data te beschermen

We staan er steeds vaker bij stil, maar toch merken we dat het voor velen vaak nog onbekend terrein is: de bescherming van jouw persoonlijke gegevens. Nochtans ondernam Europa al heel wat om jouw privacy te garanderen. Denk maar aan de GDPR wetgeving. 28 januari 2023 is bovendien al de 17e editie van Data Protection Day; een dag waarop Europa extra stilstaat bij databescherming. 

Speciaal hiervoor hebben wij alvast een aantal belangrijke tips opgelijst. Je ontdekt ze hieronder

1. Begin bij jezelf en kies een sterk wachtwoord

Je gegevens beschermen, kun je gewoon zelf doen. Alles begint met het kiezen voor sterke wachtwoorden. Wist je dat wereldwijd ‘1234’, ‘password’ en ‘123456789’ nog steeds de vaakst gebruikte wachtwoorden zijn? Het spreekt voor zich dat die relatief eenvoudig te achterhalen zijn. Een sterk wachtwoord bestaat bij voorkeur uit: 

  • minstens 8 tekens,
  • een combinatie van kleine én grote letters,
  • zowel cijfers, als symbolen en letters,
  • het hoeft bovendien geen herkenbaar woord te zijn,
  • het heeft best ook niets te maken met jouw persoon. Kies dus niet de naam van je hond met een ‘-‘ en ‘1’ achter. 

2. Mix things up

Gebruik daarnaast ook verschillende sterke wachtwoorden voor verschillende logins.

Dit voorkomt dat wanneer één wachtwoord gekraakt wordt, de hacker meteen toegang krijgt tot al jouw logins. Het klinkt logisch, maar uit gemakzucht kiezen velen telkens voor hetzelfde wachtwoord...

Durf ook van tijd tot tijd te kiezen voor een nieuw wachtwoord. Dit geldt zeker voor het moment waarop je nieuwsberichten leest dat bepaalde sites waarop je actief was gehackt werden. Of doe het op 1 februari, dat is namelijk Change Your Password Day!

3. Gebruik apps om je wachtwoorden te beheren

Voor alles bestaat een app. Dus ook voor het overzichtelijk bijhouden van de wachtwoorden die je gebruikt. Deze applicaties doen bovendien meer dan enkel je wachtwoorden bijhouden. Ze laten je bijvoorbeeld ook toe automatisch nieuwe wachtwoorden te genereren. Deze zijn altijd random samengesteld en dus sterke wachtwoorden. 

Over welke apps hebben we het? Denk bijvoorbeeld aan 1Password, dat zowel te gebruiken is op Android als iOS. Andere zogenaamde "wachtwoord kluis apps", zijn bijvoorbeeld LastPass of Dashlane. Al deze apps hebben gelijkaardige functionaliteiten. Test ze zelf even uit en je merkt snel welke het beste bij jou past. 

4. Kies voor MFA: multi-factor authentication

Sterker nog dan een klassiek wachtwoord, is zogenaamde meervoudige verificatie gebruiken. Dit staat ook bekend als ‘tweestapsverificatie’ of ‘multi-factor authentication’. Dit betekent dat dat je niet enkel kiest voor een wachtwoord, maar ook voor een tweede (of zelfs meerdere) stap om ergens in te loggen. Die extra actie kan vanalles zijn: je vingerafdruk scannen, een code naar je smartphone sturen of genereren via een authenticator app (van bijvoorbeeld Microsoft en Google). Wie geen toegang heeft tot jouw smartphone, kan dan ook niet inloggen in jouw account. 

Bij Sofatech kiezen we met vertrouwen voor de MFA opties van Microsoft en Thales. Beiden bieden verschillende MFA opties.  

5. Fortinet Security Fabric: de geavanceerde beschermingsoptie

Daarnaast zijn er nog een aantal andere-, meer geavanceerde opties om jouw data en netwerk te beschermen. Sofatech kan je verder adviseren over al deze opties. De beste ervaringen hebben we met Fortinet. Deze internationale speler biedt momenteel de beste bescherming voor bedrijven van alle grootordes met hun zogenaamde Fortinet security fabric

Dit betrouwbare beveiligingsplatform is een totaaloplossing en biedt alles om jouw bedrijfsgegevens en -data te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een stevig IPS (intrusie preventie systeem) FortiGate. Dit systeem beschermt jouw netwerk tegen aanvallen en andere digitale gevaren. Verder biedt Fortinet ook de nodige opties op vlak van webfiltering. Zo bepaal je zelf welke websites bereikbaar zijn op bepaalde computers of netwerken. 

6. Kies voor een betrouwbare backup met Datto Backup

Zelfs al bescherm je jouw netwerk en data heel goed, dan nog is een menselijke fout snel gebeurd. Een ongeluk schuilt soms in een klein hoekje. Wanneer jouw data dan toch verloren gaat, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk verder kan werken. Een degelijke backup nemen is dan ook geen overbodige luxe. 

Dankzij Datto Backup wordt regelmatig een automatische kopie genomen van al jouw data, bestanden en processen. Wanneer een computer crasht of jouw gegevens gehackt worden, zet je eenvoudig een backup terug en kun je - in afwachting van een verdere oplossing - alvast verder werken met up-to-date gegevens. Continuïteit is dan ook van goudwaarde voor kmo's. 

Nood aan advies op maat? Sofatech helpt je graag verder

We begrijpen dat wat we hierboven vermelden niet voor iedereen van toepassing is en soms ook overweldigend kan zijn. Elk bedrijf heeft andere focuspunten, budgetten en wensen. Wij helpen jouw bedrijf dan ook graag verder met een voorstel en oplossing op maat.

Heb jij specifieke vragen of wil je weten wat voor jouw bedrijf relevant kan zijn? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op. We bekijken graag wat wij voor jou kunnen betekenen.

 

Klanten getuigen

IRINA - Labophar (finance & operations manager)

Dankzij Exact Online werken we efficiënter. Door de cloudoplossing kunnen we al onze data (operationeel en financieel) snel raadplegen en structureren op de manier die wij willen....

lees meer

THIBAUT DELEERSNYDER - EHS (IT manager)

Wij zijn al jaren klant bij Sofatech en zijn zeer tevreden over de snelle-, efficiënte IT-dienstverlening. Sofatech heeft een jong-, down-to-earth- en toekomstgericht team dat ...

lees meer

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel, het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met een glimlach uit binnen je bedrijf.