5 tips voor een grondige lenteschoonmaak in jouw IT

1. Zorg dat alles up-to-date is (soft- en firmware)

Technologie evolueert. Mensen met slechte bedoelingen ook. Er wordt door hackers steeds gezocht naar nieuwe manieren om mensen op te lichten of in te breken in de gegevens van niets vermoedende computergebruikers. Updates en patches zijn dan ook belangrijk. Ze voegen extra beveiliging toe (dit doen voornamelijk patches), zetten foutjes (zogenaamde “bugs”) recht of introduceren nieuwe functies (deze laatste twee voornamelijk in de vorm van updates). 

Zorg dat jouw software helemaal mee is en zoveel mogelijk beschermd is tegen virussen of aanvallen van buitenaf. Denk hierbij ook aan je firmware. Dit is de software die ingebakken zit in je hardware (computers, smartphones, printers en zoveel meer), zoals het besturingssysteem. Ook deze software heeft af en toe updates nodig om vlot te blijven functioneren. Vaak stel je die uit (omdat je toestel dan even onbruikbaar wordt). De lente is hét ideale moment om ze eindelijk door te voeren.

2. Je systemen opkuisen

Vaak merk je na een tijdje dat je computer of software trager werkt. Je laptop of desktop start dan bijvoorbeeld trager op, je switcht minder snel tussen programma’s of software laadt trager in. Vaak doet een schoonmaak van jouw systemen wonderen en laat het jouw computer weer lekker vlot lopen. 

Wat kan je dan precies opkuisen? Dat gaat om bijvoorbeeld oude Windows files, cache van programma’s (vergeet vooral je webbrowsers niet), files die je niet meer nodig hebt (denk aan je prullenmand of download map), schadelijke bestanden (mal- of spyware, virussen...), programma's die je niet meer gebruikt… Al deze zaken kan je van jouw computer verwijderen. Dit zal een hele impact hebben op de vlotte werking van je systemen.

3. Ruim je server op

Een goeie server is geen overbodige luxe voor veel bedrijven. Het zorgt dat je makkelijk bestanden extern kan opslaan (wat je eigen computer sneller laat werken) en delen met collega’s, dat je eenvoudiger van thuis kan werken en vooral ook dat je een backup hebt bij problemen met jouw eigen toestel. 

Het nadeel van servers is echter dat ze vaak na een tijdje een ongestructureerde warboel worden waar zelfs een kat haar jongen niet meer in terug kan vinden. Het kan de moeite lonen eens stil te staan bij je mappenstructuur en te checken of je al die bestanden nog wel nodig hebt. Aan een archief vol ongebruikte files heeft niemand iets… Wat je echt niet meer nodig hebt, kan je gerust verwijderen. Dit zorgt voor een ordelijke structuur en meer rust en overzicht.

4. Zorg voor een systeem om de orde te behouden

Je kan elk jaar een grote schoonmaak houden, maar beter nog: je kan meteen een manier van werken afspreken met de collega’s om alles het hele jaar door schoon te houden. Dat spaart je een pak tijd en frustraties uit. 
Bekijk bijvoorbeeld hoe je updates systematisch (en automatisch) kunt laten doorvoeren. Dit kan tijdens de nacht gebeuren, waardoor niemand er ooit iets van merkt. Daarnaast kun je periodieke scans inplannen die malware detecteren. Die kun je vervolgens samen met ongebruikte bestanden meteen verwijderen. Tot slot kun je (in elk team) ook een verantwoordelijke aanstellen voor (een deel van) de server. Die persoon houdt vervolgens een oogje in het zeil en bewaart de orde en netheid. 

5. Vergeet je fysieke schoonmaak niet

Naast al deze ingrepen kun je natuurlijk ook nog steeds fysiek schoonmaken. Je muis, toetsenbord, scherm, serverkast… Alles vergaart stof en kan van tijd tot tijd een grondige schoonmaakbeurt gebruiken. Denk ook eens aan de inrichting van jouw serveerlokaal en -kast. Een opgeruimde installatie is veel eenvoudiger te onderhouden. Bovendien wil het oog ook wat. 

En last but not least: jouw bureau! We werken momenteel massaal van thuis uit. Veel huizen zijn daar niet helemaal op voorzien en dus is er snel een noodoplossing gezocht aan de eet- of keukentafel. Je werkmateriaal wordt dan vaak haastig uit de kant geschoven om te koken of eten… Dit zorgt voor een ongestructureerde werkplek die een grondige schoon- en opruimbeurt kan gebruiken. Weet dat een fris huis, met een opgeruimde werkplek zorgt voor een frisse kop en goeie moed om weer hard door te werken. Net als met je servers geldt ook hier: wat je niet meer nodig heb, berg je op. 

Extra tip: wijzig meteen ook je wachtwoorden

Nog een extraatje: terwijl je alles weer op orde zet, kun je dat ook meteen doortrekken naar je wachtwoorden. Zoals we eerder al in een vorige blog vermeldden (die lees je hier), is het voor je veiligheid belangrijk van tijd tot tijd je wachtwoorden te updaten. En kies vooral ook een sterk wachtwoord!  

Vragen? Contacteer Sof@tech vrijblijvend.

Heb je vragen of zoek je hulp bij je lenteschoonmaak? Lopen je systemen niet meer zo vlot en wil je daar iets aan doen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op met ons. Wij helpen je graag met een lenteschoonmaak en geven je advies om voor eens en altijd de orde te bewaren

 

Klanten getuigen

IRINA - Labophar (finance & operations manager)

Dankzij Exact Online werken we efficiënter. Door de cloudoplossing kunnen we al onze data (operationeel en financieel) snel raadplegen en structureren op de manier die wij willen....

lees meer

THIBAUT DELEERSNYDER - EHS (IT manager)

Wij zijn al jaren klant bij Sofatech en zijn zeer tevreden over de snelle-, efficiënte IT-dienstverlening. Sofatech heeft een jong-, down-to-earth- en toekomstgericht team dat ...

lees meer

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel, het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met een glimlach uit binnen je bedrijf.