Remote Support

1 Februari staat bekend als Change Your Password Day. Veilig omgaan met wachtwoorden betekent namelijk ook die van tijd tot tijd te wisselen. Deze en andere tips vind je in deze blogpost.

We hadden het in een eerdere blogpost al over de bescherming van jouw data en persoonsgegevens. Hierin lieten we al uitschijnen dat veel begint bij jouw eigen gedrag en keuzes. Nog al te vaak kiezen mensen namelijk voor te eenvoudige en gelijkaardige wachtwoorden voor verschillende logins. 

We geven hieronder alvast een aantal tips bij het kiezen van een zo goed mogelijk wachtwoord. 

 

Wat is een veilig wachtwoord precies?

Een sterk of veilig wachtwoord is er één dat moeilijk te achterhalen of kraken is. “Dat is toch evident?” denk je nu, maar niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt dat we wereldwijd nog steeds massaal kiezen voor heel eenvoudige (en makkelijk te onthouden) wachtwoorden. “12345”, “password”, “wachtwoord” of het ‘geavanceerdere’ “123456789” zijn vandaag nog altijd de vaakst gekozen wachtwoorden... 

Dit is frappant als je het ons vraagt. Nooit eerder kwamen hackings en data lekken vaker in het nieuws als de voorbije jaren. Toch zet dit gebruikers niet aan om bewuster om te springen met hun wachtwoorden. Nochtans zijn er een aantal eenvoudige richtlijnen bij het kiezen van een veilig paswoord: 

  1. Kies voor een wachtwoord van minstens acht tekens. Wist je trouwens dat je ook voor een zin kan kiezen? 
  2. Wissel letters, cijfers, tekens en hoofdletters af.
  3. Kies voor niet bestaande woorden. Een random combinatie van tekens dus.
  4. Ga ook nooit voor termen, woorden of zinnen die wat met jou te maken hebben. Kies dus niet voor je huwelijksdatum, de naam van je huisdier of je favoriete voetbalclub.

 

Kies verschillende wachtwoorden

Nog zo’n opmerking waarbij velen meteen “ah natuurlijk, dat spreekt voor zich” roepen, maar waarvan we zien dat dit nog niet voldoende ingeburgerd is. Als je slechts één wachtwoord gebruikt, dan heeft een hacker meteen toegang tot al jouw logins wanneer hij/zij slechts één platform kraakt. Dat raden we dus af. 

Maar hoe onthoud je al die verschillende wachtwoorden? Zeker als ze stuk voor stuk sterk en veilig moeten zijn?

Een terechte vraag. Verschillende random wachtwoorden van 8 tekens, letters en cijfers onthouden is geen evidentie en kan frustrerend werken. Gelukkig hoef je dat niet zelf te doen. Er bestaan een aantal handige apps die dit voor jou doen. De opties zijn legio en organisaties als de Consumentenbond hebben het onderzoek al voor jou gedaan. Welke de beste is? Dat is volgens ons voor iedereen anders, maar algemeen wordt 1Password aanzien als de beste optie in de markt. Goede alternatieven zijn zeker LastPass, EnPass of Dashlane.


Wijzig tijdig je wachtwoorden

Hoe sterk je wachtwoorden ook zijn, “getalenteerde" hackers kunnen ze vaak wel kraken als ze daar echt moeite voor willen doen. Daarom werd 1 februari een aantal jaar geleden omgedoopt tot “Change Your Password Day”. Op deze dag wordt de aandacht gevestigd op de gezonde gewoonte om van tijd tot tijd je wachtwoord te wijzigen. De hierboven genoemde apps zorgen er alvast voor dat je toch steeds het overzicht bewaart. 

Je kan eigenlijk stellen dat een wachtwoord een houdbaarheidsdatum heeft en je overschrijdt die beter niet te ver. Hou hier de periode van één jaar in gedachte.

 

Een wachtwoord alleen volstaat niet meer: kies voor tweestapsverificatie

Wie zekerheid wil over de bescherming van zijn/haar gegevens, kiest eigenlijk maar beter niet meer enkel voor een wachtwoord. Ondertussen zijn er voldoende alternatieven voor handen om een extra beveiligingstap toe te voegen aan je logins. Die extra stap ken je onder verschillende termen: tweestaps- of meervoudige verficiatie, of ook wel multi-factor authentication.

Ze betekenen echter allemaal hetzelfde: naast een wachtwoord, ga je nog een tweede- of meer stappen toevoegen vooraleer je kan inloggen. Denk hierbij aan een extra code die naar je smartphone ge-sms’t wordt of gegenereerd wordt door zogenaamde authenticator app (wij werken zelf graag met de Microsoft Authenticator App). Daarnaast kan je ook werken met zogenaamde tokens, een usb stick of je vingerafdruk. 

 

“Ben ik al eens gehackt?”

Wanneer je veel aandacht besteedt aan het versterken van jouw wachtwoorden, dan vraag je je zeker ook eens af of je in het verleden al eens gehackt bent? Een terechte vraag en niet altijd evident die te beantwoorden. Velen merken het namelijk nooit dat hun gegevens te grabbel zijn gegooid. Er bestaan verschillende opties om dit na te gaan. Zo kan je op haveibeenpwned.com je mailadres waarmee je inlogt invoeren. Vervolgens gaat de website na of jouw gegevens opduiken in data over gegevenslekken. 

Ook bieden verschillende wachtwoord manager apps deze optie aan. Zo kan je in 1Password een alert instellen wanneer jouw gegevens opduiken in een gegevenslek. 

 

Advies op maat voor de bescherming van jouw bedrijfsdata

Als bedrijf heb je er natuurlijk baat bij dat jouw medewerkers verstandig omspringen met hun logins in jouw netwerk. Je wil dat jouw data zo goed mogelijk beschermd is. Dit gaat echter verder dan het slim omspringen met wachtwoorden alleen. Sofatech staat je graag bij met advies op maat voor de bescherming van jouw netwerk en bedrijfsgegevens. Aarzel niet ons vrijblijvend te contacteren voor advies op maat van jouw wensen en budget. 

Sofatech