Remote Support

O Beton, gevestigd in Rumbeke, is een jonge onderneming die begin 2012 werd opgericht en zich voornamelijk toespitst op de productie van standaard betonnen putten voor ondergronds gebruik. Oprichters Odiel Vandenbulcke en Gerdi Vankeirsbilck zijn allebei gepokt en gemazeld in de betonsector. Dé troef van het bedrijf is echter innovatie, met een productiecapaciteit die tot de top behoort in de sector. Sofatech begeleidde met succes de invoering van Sage BOB 50 om de orders bij O Beton op te volgen, de productie beter aan te sturen én de voorraad onder controle te houden.

Wat betekent een halvering van de voorraad met dezelfde leverbetrouwbaarheid? Dat je een pak kapitaal kan vrijmaken voor andere projecten! Zo levert Sage ons een aanzienlijk financieel voordeel op.

Omzetverdubbeling

De oprichters van O Beton, Odiel Vandenbulcke en Gerdi Vankeirsbilck, kennen de sector door en door: hun grootouders werkten reeds als aannemer en betonfabrikant. De ondernemers kozen bij de oprichting meteen voor een ultramodern en flexibel machinepark: O Beton produceert vandaag ongeveer 7,000 betonputten per jaar en kan moeiteloos de productie opdrijven wanneer de markt erom vraagt.

Nico Naert, technisch verantwoordelijke bij O Beton: “O Beton profiteert niet alleen van een gezonde marktkennis, maar is ook een bijzonder innovatief bedrijf. Als jonge onderneming hebben wij bij de oprichting in één tap 40 jaar concurrentie ingehaald dankzij ons modern machinepark.”

Van bij de opstart van het nieuwe bedrijf wilde het management meteen ook een softwaretoepassing in huis halen die mee kon evolueren met de sterke groeiambities. De huidige omzet moet binnen de 3 jaar immers verdubbelen.

Geld verdienen door voorraad te beperken

In samenwerking met Sofatech voerde O Beton Sage BOB 50 in om de orders beter op te volgen. De levensnoodzakelijke informatie over het orderboek moet immers zorgen voor de rechtstreekse aansturing van de productie bij O Beton en draagt daarmee bij tot een beperking van de voorraad.

“Wat betekent een halvering van de voorraad met dezelfde leverbetrouwbaarheid? Dat je een pak kapitaal kan vrijmaken voor andere projecten! Zo levert Sage ons een aanzienlijk financieel voordeel op”, vertelt Nico Naert.

Bedrijf doorheen seizoensschommelingen loodsen

Zoals vele ondernemingen in de bouwsector heeft O Beton te maken met sterke seizoensschommelingen. Het hoogseizoen wordt ingezet vanaf maart/april, en een iets kalmere periode start vanaf oktober.

Bedrijfssoftware is volgens Nico Naert dan ook onontbeerlijk als informatie om een bedrijf aan te sturen: “Wat als je orderboek daalt in een periode dat het zou moeten stijgen? Dergelijke objectieve informatie moet je uit je softwaresysteem kunnen halen, zodat je onmiddellijk kan ingrijpen indien nodig.”

O Beton maakt vandaag dankbaar gebruik van de BOB OLE-module, die een dynamische koppeling voorziet tussen Sage BOB 50 en Excel. Zo kan O Beton heel makkelijk analyses maken in Excel op basis van actuele gegevens uit de Sage softwaretoepassing.

Toekomst

In de toekomst wil O Beton Sage BOB 50 intensiever inzetten door ook de productiemodule van het pakket in gebruik te nemen. “Wij zijn alvast zeer tevreden over de samenwerking met Sofatech. Samen met het bedrijf, is ook de softwaretoepassing aan het groeien: meer kan je toch niet wensen?”, stelt Nico Naert tot besluit.