PAM - Privileged Access Management.

25 juni 2024 in
PAM - Privileged Access Management.
Audrey Passchijn

Wat is PAM?

Priviliged Access Management (PAM) is een beveiligingsoplossing die organisaties beschermt tegen cyberbedreigingen door ongeautoriseerde toegang tot belangrijke systemen te bewaken, te detecteren en te voorkomen. PAM combineert mensen, processen en technologie om inzicht te geven in wie toegang heeft en wat ze doen. Door het aantal gebruikers met beheerrechten te beperken, verbetert PAM de beveiliging en helpt het gegevenslekken te voorkomen.

Hoe werkt het?

Een PAM-oplossing beheert uitgebreide toegang tot systemen door functies zoals geautomatiseerd wachtwoordbeheer en meervoudige verificatie te bieden. Beheerders kunnen eenvoudig accounts beheren, sessies bewaken en rapporten genereren om afwijkingen te detecteren.


Belangrijke toepassingen van PAM zijn het voorkomen van referentiediefstal en het voldoen aan compliance-eisen door minimale toegangsrechten voor gevoelige gegevens te waarborgen. PAM automatiseert accountbeheer, bewaakt toegangsactiviteiten en beveiligt externe toegang, inclusief toegang door derden. Het is ook toepasbaar op IoT, cloudomgevingen en DevOps.


PAM biedt bescherming tegen misbruik van uitgebreide toegang met oplossingen zoals just-in-time toegang, veilige externe toegang via versleutelde gateways, sessiebewaking, analyse van verdachte activiteiten en gedetailleerde toegangslogs voor audits, inclusief geïntegreerde wachtwoordbeveiliging voor DevOps.


Het belang van PAM


Mensen zijn de zwakste schakel als het aankomt op systeembeveiliging en bevoegde accounts vormen een aanzienlijk risico voor je organisatie. PAM biedt teams de mogelijkheid om schadelijke activiteiten te detecteren en direct actie te ondernemen. Het zorgt ervoor dat werknemers alleen toegang hebben tot wat ze nodig hebben.


Verder minimaliseert PAM de kans op beveiligingsschendingen en beperkt het de impact ervan als er toch een schending optreedt. Het vermindert de toegangspunten voor bedreigingen, beschermt tegen malware-aanvallen door het beheer van bevoegdheden, en ondersteunt een audit-vriendelijke omgeving met gedetailleerde activiteitslogboeken voor het monitoren van verdachte activiteiten.


Best Practices

Deze tips helpen bij het verbeteren van de beveiliging en het verminderen van risico's binnen je organisatie bij het implementeren van een PAM-oplossing:


1. Meervoudige verificatie vereisen: Voeg een extra beveiligingslaag toe door meervoudige verificatie te eisen bij het aanmelden. Dit verhoogt de bescherming door gebruikers te vragen om extra identiteitsverificatie via een ander geverifieerd apparaat.


2. Automatiseer je beveiliging: Verminder menselijke fouten en verbeter de efficiëntie door je beveiligingsprocessen te automatiseren. Automatiseer bijvoorbeeld het beperken van bevoegdheden en het voorkomen van ongeautoriseerde acties zodra een dreiging wordt gedetecteerd.


3. Verwijder onnodige eindpuntgebruikers: Identificeer en verwijder onnodige gebruikers uit lokale beheerdersgroepen op IT-werkstations. Dit voorkomt dat bedreigingsactoren zich kunnen verplaatsen via werkstations en hun bevoegdheden kunnen verhogen.


4. Stel basislijnen in en monitor afwijkingen: Controleer activiteiten met uitgebreide toegang om ongebruikelijke gedragingen te detecteren die je systeem kunnen compromitteren. Het vaststellen van basislijnen voor acceptabele activiteiten helpt bij het identificeren van afwijkingen.


5. Bied just-in-time toegang: Gebruik minimale bevoegdheden en verhoog ze alleen wanneer nodig. Segmenteer systemen en netwerken op basis van vertrouwensniveaus, behoeften en bevoegdheden.


6. Vermijd permanente uitgebreide toegang: Gebruik tijdelijke just-in-time en just-enough toegang in plaats van permanent uitgebreide toegang. Dit zorgt ervoor dat gebruikers alleen toegang hebben wanneer nodig en voor de benodigde tijd.


7. Gebruik op activiteiten gebaseerd toegangsbeheer: Verleen alleen toegang tot bronnen op basis van daadwerkelijk gebruik en eerdere activiteiten van de gebruiker. Hierdoor wordt het verschil tussen verleende en gebruikte bevoegdheden verkleind.


Deze praktijken helpen bij het verbeteren van de beveiliging en het verminderen van risico's binnen je organisatie bij het implementeren van een PAM-oplossing.

Technologie alleen is niet voldoende om je organisatie te beschermen tegen cyberaanvallen. Er is een oplossing nodig die rekening houdt met je mensen, processen en technologie.

Advies nodig? Contacteer ons, we helpen je graag verder!